Gastroskopie a jiné

Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné nahradit gastroskopii a jiné vyšetření zaváděné ústy nějakým jiným typem vyšetření? Neumím si představit, že bych něco takového podstoupila. Jako náctiletá jsem musela být uspána i jen pro vyšetření hlasivek, které se jinak provádí v ambulanci, protože se do mě lékař nemohl podívat (měla jsem i po nastříkání roztoku na znecitlivění neustálý pocit na zvracení apod.), a jen kvůli vyšetření (na kterém pak nic nenašli, jen mám prostě hrubší hlas) jsem musela jít na 3 dny do nemocnice a pod narkózu. Lze toto vyšetření něčím nahradit? Lze zařídit, abych i při takovém vyšetření byla v narkóze? Jak mám postupovat s lékaři, co jím mám říct a co mám požadovat, kdyby mne na takové vyšetření chtěli poslat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marie! Domnívám se, že Vaše obavy jsou zbytečně velké. Vyšetření fibroskopií lze stěží nahradit, protože je velmi přínosné. Pokud dostanete vhodnou premedikaci, obavy z Vás zcela spadnou a během vyšetření budete zcela omámená. U tohoto vyšetření není dosti riziková a zatěžující celková anestezie vhodná, analgosedace je dostačující a mnohem šetrnější. Požadujte důkladnou analgosedaci a argumentujte svým strachem.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: