Generalizovaná úzkostná porucha nutkavé myšlenky, závratě

Dobrý den, v létě jsem měla úzkostný stav, začala jsem se léčit antidepresivy (paroxetin +pharma) nicméně furt mi nebylo fyzicky dobře, měla jsem neustálé závratě dokonce jsem byla dvakrát na pohotovosti, kvůli úzkostným stavům. Po sedmi týdnech užívání mi psychiatr předepsal escitil, nicméně tři dny jsem měla záchvaty pláče a silné úzkostné stavy. Po konzultaci s psychiatrem mi je doporučil na 4 dny vysadit, nicméně stalo se to, že jsem začala mít zmatené myšlenky (například jsem se bála, že nepoznám vlastní maminku, že ztrácím samu sebe, že mě maminka a taťka chtějí otrávit a chtějí mě dostat do léčebny, měla jsem myšlenky na sebevraždu a na to, že bych někomu něco udělala, byla jsem neuvěřitelně vystrašená sama ze sebe a ze svých myšlenek). Zašla jsem znovu k psychiatrovi, aby mi předepsal starý antidepresiva, které jakš takš zabíraly. Špatné myšlenky jsem měla furt. Neustále se bojím, že někomu ublížím nebo ublížím sama sobě a že se zblázním, ty strachy se objevují neustále. Před třemi týdny jsem byla více méně psychicky v pohodě, ale byla jsem nemocná a musela jsem začít brát antibiotika, po jejich vysazení se objevili neuvěřitelné závratě, s tím, že většinu času trávím v posteli a snažím se omezit jakékoliv pohybování se venku. Mám strach, že někde spadnu. Je to velmi nepříjemné, jsem opět plačtivá a vrátili se mi opět špatné myšlenky (až nutkavé). Vždycky mě tyto myšlenky neuvěřitelně vyděsí, nic jsem nikomu ani sobě neudělala, ani nechci, ale děsím se toho, že ta myšlenka bude někdy tak silná, že udělám něco špatného. Bojím se, že jsem zlý člověk. Také se bojím být sama, je pro mě poměrně dost stresující být někde dlouho sama. Pan doktor mi ještě předepsal Pragiolu se slovy, že když to budu brát tak do týdne mohu být zdravá (zapomněla jsem diagnozu: generativní úzkostná porucha), nicméně tyto prášky mají hromadu vedlejších účinků a docela se bojím je brát. Jsem ze všeho neuvěřitelně vyčerpaná, taťka si myslí, že si to vymýšlím a posmívá se mi, sestra je ztrápená z toho jak mě vidí v takovém stavu a maminka už je také vyčerpaná protože neví jak mi má pomoc. Moc se bojím toho, že už se to nezlepší, že někomu něco udělám a že mě zavřou do léčebny a že mě všichni opustí. Studuji dvě vysoké školy a mám strach, že je nezvládnu. Nevím si rady, moc prosím o radu jak se vyprostit z této šílené situace. Musím dodat, že jsem byla na magnetické rezonanci mozku a bez nálezu, trpím tinitem a různými tlaky v hlavě a uších, které vyvolávají závratě a pocit nejistoty v prostoru. Nevydržím dlouho sedět ani stát kvůli závratím. Beru i betaserc na závratě který ovšem vůbec nepomáhá. Mám takové pocity, jako bych už neměla mít nikdy radost a nemůžu se na nic soutředit. Opravdu se bojím, že v takovém stavu setrvám. Děkuji za každou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko, popisujete svůj "šílený" stav spojený s úzkostmi, závratěmi, tlaky v hlavě, zmatenými myšlenkami a neustálými obavami, s plačtivostí a celkovou vyčerpaností, který Vás prakticky vyřazuje z běžného života. Dále vidím, že jste již čtvrt roku v péči psychiatra, ale zřejmě zatím bez efektu, takže hledáte jiné možnosti, jak si pomoci. Psychoterapie, jak Vám již odpověděli, by jistě byla na místě - z mého pohledu by bylo vhodné zabývat se hlavně tím, co předcházelo nástupu Vašich úzkostí, jaké prožitky a zkušenosti (které vyústily v tento stav) máte za sebou, čili proč se to všecko děje. Je ovšem otázkou, zda jste schopna nějaká taková sezení v tomto stavu absolvovat. Pokud zatím nemůžete spolupracovat na zlepšení společně s odborníkem, mohla byste pro začátek aspoň něco podniknout sama. Doporučuji Vám zajímat se o tzv. autopatii, se kterou byste se mohla trochu stabilizovat a zlepšit. Info na internetu, nebo napište na můj mail skulilova@gmail.com. Zdravý a potřebný pohyb, který Vám teď chybí, se snažte nahradit aspoň intenzivním dýcháním - několikrát denně pár minut tzv. "ještěrčí dech" u otevřeného okna a snažte se rozcvičovat aspoň páteř, hlavně krční a hrudní. Můžete se také pokusit o krátké meditace (vyžadují ovšem trochu nácvik). Po určitou dobu každý večer před spaním vitamin B a namísto nežádoucích myšlenek zkoušet v tu chvíli přeladit na předem připravenou příjemnou představu (případně začít nahlas zpívat). Určitě je šance, že se to může zlepšit a Vy zase pocítíte radost, ale bude potřeba pro to něco udělat a nepodaří se to hned. Je třeba vytrvat. Přeji Vám hodně sil.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Inositol | Od: rabbitka | 8.8.2016 02:51
Lenicko,bojuji se stejnym problemem,zacal mi uz v detstvi,z prozite uzkosti asi.Nyni uzivam Cipralex 10mg a Arketis 20mg.Nijak zazracne se to take nejevi ale jsem rada,aspon,ze tak,bylo strasne hure-silne sebevrazedne myslenky.Nyni mam strach take z ostrych predmetu,noze,nuzky atd.Je to strasne.Docetla jsem se,ze by mel pomoci ulevit vitamin B8 Inositol a Cholin,ve vetsich davkach.K tomu celkove B-perfekt,ktery obsahuje radu vitaminu B a kyselinu listovou.Take jsem cetla o souvislosti mozku a plic a tlusteho streva-plno parazitu,chlamydie-je potreba detoxikace!V mozku mohou byt zanetliva loziska-toxiny,tezke kovy,paraziti.Odbornikem na detoxikaci je i nas v Cechach doktror Jonas.Zkuste se s nim poradit.Zkuste nejake detoxikacni pripravky + vitaminy rady B a Inositol-Cholin.Drzim pesti,musime bojovat!
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Alergie zhoršuje stres i infekce
Články: Alergie zhoršuje stres i infekce
Alergie je onemocnění...
Užíváte warfarin? Pozor na to, co jíte!
Články: Užíváte warfarin? Pozor na to, co jíte!
Pacientů léčených...
První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Články: První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Signály toho, že s tělem...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Když se alergie zkříží aneb Ovoce a pyly jsou nebezpečná kombinace
Vitamíny v těhotenství pomáhají rostoucímu miminku
Články: Vitamíny v těhotenství pomáhají rostoucímu miminku
Zdravá strava je nejlepší...
LDL – „zlý“ cholesterol
Články: LDL – „zlý“ cholesterol
LDL-cholesterol patří mezi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rozcvičte diagnózu zvanou psoriatická artritida
Články: Rozcvičte diagnózu zvanou psoriatická artritida
Toto onemocnění může vést...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: