Genetické vyšetření

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám Neurofibromatozu von Recklinghausen. Dojížděla jsem do Motola na kontroly k Mudr. Petrákovi, ale jelikož je mi již 21, tak mi bylo řečeno že si mám najít lékaře v okolí bydliště, což je okolí Liberce - objednala jsem se až teď po 2 letech. Jdu tam za pár měsíců. Chtěla bych se zeptat, než jsem od něj odešla, řekl mi ,ať si děti pořídím co nejdřív, že by mohl být problém s tim aby byli zdravé. Dostala jsem taky papír na genetiku (která trvá cca 16 měsíců) aspoň tak dlouho jsme čekali v roce 2004, když nám ji dělali poprvé, opravdu se čeká tak dlouho? Děti bych chtěla právě za ty 2 roky, což by byli akorát výsledky ty genetiky.... další otázka je, a proč hlavně píšu, měl by jít na genetiku i přítel? U něj v rodině - se projevila lupenka, sice až někde v 50ti letech, ale je tam, dále jeho sestra musela jít na vyvolání potratu skoro v 5-měsíci, kvůli asi rozštěpu dutiny břišní, které bylo neslučitelné se životem, taky jí řekli, že je ona nejspíš nosič toho viru který tu nemoc způsobuje, výsledky bude mít ale taky až za pár měsíců. Máme jít tedy na genetiku oba? Svoje objednání mám ale jak tam dostanu jeho? stačí abych jim to řekla jen do telefonu, že přijde se mnou? Mám doporučení do Prahy. Předem děkuji za odpověď. Nevím jestli jsem dotaz založila do správného problému, ale snad ano.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, konzultace klinického genetika před plánovaným otěhotněním je ve Vašem případě jistě vhodná a bude dobře, když k vyšetření s Vámi půjde i Váš partner - už kvůli tomu, že informace, které během a po vyšetření dostanete, se budou týkat Vás obou (není myslím potřeba ho nějak objednávat, prostě půjde s Vámi) - že Vaše doporučení k vyšetření je z Motola nevadí, klidně ho můžete v Liberci použít. Nedomnívám se ale, že by bylo přímo nutné geneticky testovat i partnera - údaj o rozštěpu dutiny břišní u těhotenství sestry neznamená, že by Váš partner byl nositelem nějakého rizika v tomto směru. O tom si samozřejmě můžete promluvit přímo s lékařem při vyšetření. Genetické testy samotné sice trvají déle než jiná laboratorní vyšetření, ale určitě ne 16 měsíců. Doufám, že vyšetření dopadne zdárně a pomůže úspěšnému průběhu těhotenství, držím palce.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: