Genitální bradavice a nechráněný sex po léčbě

Vážený pane doktore. Je mi 30 let a lékařka na urologii mi diagnostikovala genitální bradavice a předepsala mi na léčbu Aldara 5% krém. Krém užívám zatím jen 2 týdny, a proto zřejmě zatím nejsou žádné viditelné výsledky, ale věřím, že se dostaví. Můj dotaz zní, zdali po vizuálním vymizení bradavic je možné: Provozovat nechráněný sex s partnerkou? Ona je očkována proti rakovině děložního čípku, mohu ji však i přesto ohrozit a nakazit? Užiji si ještě vůbec někdy nechráněný sex, mám-li v sobě HPV? Je pro ní nebezpečné dělat mi to ústy bez kondomu? Jaká je podle Vás nejefektivnější dostupná léčba genitálních bradavic? Velice děkuji. Martin.

Odpověď odborníka:

Genitální bradavice jsou způsobeny takovým typem HPV, který není typickým čípkovým virem a tedy riziko vzniku karcinomu je malé. Infekční jsou bradavice, po jejich odstranění by jste neměl být infekční. Je vhodné posilovat imunitu a pro úplnou jistotu určité období používat kondom, zda nevyrostou další bradavice. Nejúčinnější je odstranění elektrokauterem, laserem nebo tekutým dusíkem. Konzervativní možností jsou přípravky s Podofylinem

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: