Genitální opar

Dobrý den, pane doktore. Prodělala jsem prvně v životě genitální opar, léčena Valtraxem tb.. Jsem tzv. imunokompromitová osoba. Partner potíže nemá, ale nevím zda není nosičem viru. Jakým vyšetřením se to dá zjistit a event. přeléčit. Máme spolu pohl. styk rok, až nyní se přihodila tato věc. Můžeme spolu mít po přeléčení dále pohl. styk. Velice děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Virus se dostane do těla porušenou sliznicí genitálu při pohlavním styku nebo poraněnou kůží. V místě vstupu se pomnoží a proniká podél nervových vláken do tzv. ganglií nervů, což jsou nervové uzlíky podél páteře či v mozku. Tam přetrvává prakticky celý život a při snížení obranyschopnosti jedince dochází k jeho aktivaci. K přenosu dochází především pohlavním stykem. Riziko ovšem nese i orální styk či jiné praktiky. Vznik genitálního oparu je dán přenosem viru od nakaženého jedince pohlavním stykem. Jelikož virus přetrvává v organismu po celý život, může prakticky kdykoliv dojít k jeho opětovné aktivaci a objevení klinických příznaků. Existuje řada rizikových faktorů, které k opětovné aktivaci viru vedou. Jsou to především hormonální změny v období menstruačního cyklu, nadměrná fyzická i psychická zátěž, ale i pouhé podráždění pokožky v oblasti genitálu. Dalšími rizikovými faktory genitálního oparu jsou chřipka, horečky, špatné stravovací návyky, ale i nošení neprodyšného prádla a oblečení. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: