Genitální opar

Dobrý den, už pět dní mě trápí svědění, pálení a bolest pochvy. Myslela jsem si, že je to mykoza a léčila to jenamazolem, ale nepomohlo to. Dnes ráno se mi vedle poševního vchodu objevil malý nebolestivý pupínek, docela mě to vyděsilo, tak jsem volala ke gynekolologovi, kde mě ale objednali až na příští týden. Měla jsem za poslední 4 měsíce třikrát zánět močových cest- z toho dvakrát léčený antibiotiky-naposledy před měsícem. Před pěti dny jsem měla bolestivé močení a chtělo se mi co chvíli, ale po 2 urologických čajích a kapkách rowatinex to bylo hned dobré. Může to spolu souviset? Mohly by to být chlamydie? I když nevím, kde bych je chytla, mám stálého přítele a jsme si věrní. Máte prosím nějakou radu,co by to mohlo být jak si alespon trochu ulevit od bolesti a svědění, než se dostanu ke gynekologovi? Děkuji moc. Přeji hezký den., Odpověď odborníka: Dobrý den, nejlepší by bylo navštívit lékaře, zkuste žurnální službu v okolí vašeho bydliště. Může zde být mnoho přičin vašich obtíží, od mykotických, herpetických, smíšených infekcí, zánětů kůže vulvy, alergickými reakcemi nekonče Ani pupínek na dálku nedokážu posoudit. Souvislost s infekcí močových cest samozřejmě může být také. Ani chlamydie nelze vyloučit, ale není na třeba myslet v první řadě. Jenamazol je antimykotikum a zmírňuje pocity svědění. Pokud nepomáhá při pravidelném používání, nečekejte s návštěvou lékaře do příštího týdne. Děkuji moc za odpověď. K lékaři jsem nakonec šla ještě v ten den a bylo mi řečeno, že je to kvasinková infekce v pokročilém stádiu a dostala jsem mastičku Betadine na ten puchýřek a vaginální tablety Macmiror. Jenže druhý den jsem měla už puchýřků více a bolely a svědily. Doktorka mi řekla, že mastička by vyléčila i opar kdyby to byl a že si není jistá jestli to je nebo není opar, tak jsem to mazala 2 dny tou mastičkou, ale po každém namazání to neskutečně štípalo, vážně to nešlo vydržet, tak jsem včera šla do lékárny a koupila si herpesin a mažu to jím. Myslíte, že dělám dobře nebo mám pokračovat s Betadine? Je víkend a v pondělí jedu do Brna do školy na zkoušky, takže k lékaři se nedostanu. Je něco dalšího kromě genitálního oparu, co má podobné příznaky? Děkuji moc, přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Betadine nepoužívejte, když vám nevyhovuje. Příznaky které popisujete, jsou typické pro výsev genitálního oparu, samozřejmě těžko posuzovat na dálku. Herpesin není třeba užívat, nepřinese zkrácení doby nemoci. Herpetické léze se hojí spontánně do 14 dnů. Pokud nedojde ke zlepšení stavu, zajděte opět k lékaři.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: