Gilbertov syndróm

Dobrý deň, rád by som sa niečo viac dozvedel o gilbertovom syndróme. Moja priajateľka mi povedala, že týmto syndrómom trpí, ale nemá s tým žiadné problémy iba občas je viac unavená ako inokedy. Niečo som si už prečítal na internete. Rád by som vedel aké je to nebezpečne z hľadiska normálného života, pretože plánujeme spoločnú budúcnosť. Aké je to nebezpečné pre pečeň ? Môže to poškodiť pečeň, resp. môžu vzniknúť v budúcnosti niejaké komplikácie možno aj vážnejšieho charakteru ako rakovina pečene atď. Rád by som sa dozvedel, čo môžeme od tohto gilbertovho syndrómu očakávať, alebo sa s tým da fungovať úplne normálne, bez akých koľvek obmedzení okrem už spomínanej únavy. AKý ma to vplyv na tehotenstvo, je tento syndróm dedičný ? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem Stano Stoják

Odpověď odborníka:

Dobrý den Stano! Gilbertův syndrom je zcela nezávažnou poruchou, kterou trpí 5-15 % populace a která svého nositele nijak neohrožuje ani nepoškozuje. Jedná se o zvýšenou hladinu bilirubinu v krvi, která je dána pouze jeho větší syntézou. Hladina bilirubinu stoupá často po větším příjmu alkoholu, při stresu, po sportovní zátěži, u žen během menstruace. V některých rodinách se vyskutuje dědičně, ovšem nelze vysledovat se železnou pravidelností jako např. barvoslepost. Vzhledem k tomu, že tento syndrom nepředstavuje pro svého nositele žádná zdravotní rizika, není třeba ho ani léčit ani pacienta zvýšeně sledovat. U žen nemá žádný vliv na těhotenství. Není ani nutné dodržovat žádnou speciální dietu ani omezovat fyzickou zátěž, tento syndrom se běžně vyskytuje i u vrcholových sportovců. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Evokované potenciály
Články: Evokované potenciály
Evokované potenciály (EP...
Měření cévního věku – už jste o něm slyšeli?
Články: Měření cévního věku – už jste o něm slyšeli?
Určování cévního věku je...
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: