Gilbertova choroba

Dobrý den, jsem stále unavený, často je mi nevolno, mám žluté bělmo a pokožku, pod pravou lopatkou pociťuji nepříjemný tlak až bolest., která občasně přechází až ke křeči a dočasné imobilitě. Po komlexní prohlídce jsem byl diagnostikován na Gilbertuv syndrom. Jediným účinným lékem je údajně lék zvaný ZIXORYN, výráběný maďarskou firmou RichterGedeon. U nás není lék dostupný. Kontaktoval jsem zdravotní pojišťovnu, ústav pro kontrolu léčiv a výrobce. Chci se ale také Vás zeptat, zda mohu jako pacient nějak lék oficiálně (nebo neoficiálně) zakoupit v zahraničí? Zda existuje nějaká možnost. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v indikovaných případech mohl lékař žádat Státní ústav pro kontrolu léčiv o povolení dovozu takového léku (muselo se dokládat, že je lék opravdu nezbytný a že ho nelze nahradit ničím dostupným zde). Jako pacient se můžete nechat vyšetřit v zahraničí (na své náklady nebo pokud by se Vám podařilo najít pojišťovnu, která by to hradila, tak přes pojišťovnu) a předepsat lék tamním lékařem. Pokud by byl lék volně prodejný, můžete si ho v zahraničí koupit sám. Nicméně - i když se v internetových diskusích tento lék prezentuje jako velmi účinný, je otázka, jaká je jeho bezpečnost (jaké má nežádoucí účinky). Je trošku k zamyšlení, proč je registrován/dostupný na trhu v tak málo zemích, ačkoli studie jeho účinků se objevovaly již v průběhu osmdesátých let minulého století. Doporučuji proto raději si ještě opravdu dobře rozmyslet, zda ho užívat nebo ne, a pokud možno se o léčbě důkladně poradit s ošetřujícím lékařem. A dále - pokud je mi známo, Gilbertův syndrom nebývá spojován s tak výraznými subjektivními obtížemi, jaké popisujete. Je tedy podle mne otázka, zda jsou Vaše obtíže způsobeny Gilbertovým syndromem (řekl Vám Váš lékař, že obtíže máte díky Gilbertovu syndromu? Pokud ne, doporučuji zeptat se ho na to - nalezená diagnóza nemusí vysvětlovat obtíže, ačkoli je stanovena správně.).

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Gilbert | Od: Lubomirek | 27.11.2009 14:17
Mám taky Gilberta, mám stejné příznaky, kromě tlaku pod lopatkou, ale za to mam tlak pod levymi žebry :D

co dodat, važme si zdraví i pře Gilberta, jsou na tom lidi hůř !
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: