Gilbertův syndrom a analgetika

Dobrý den V dětství mi byl zjištěn Gilbertův syndrom(cca 10 let zpět) Chodila jsem asi dva roky na odběry a prohlídku. Od té doby se to už nijak nesleduje, občas je mi stejně špatně jako mi bývalo tak se snažím držet dietu a nejíst tučná jídla a za pár dní to přejde. Minulý týden jsem byla na operaci kolene a v nemocnici mi dávali nějaké léky proti bolesti, teď beru tramal, 2x denně. Je mi trochu špatně, bilirubin jsem měla kolem 40 v předoperačním vyšetření. Mohu něco dělat pro jeho snížení? Případně myslíte si, se to mělo nějak sledovat nebo je to zbytečné? Díky

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že Gilebertův syndrom je vrozená hyperbilirubinemie, která se může (v rámci syndromu) pohybovat až do hodnot kolem 100, je hodnota 40 pro Váš ještě relativně "normální". Hodnoty by se jednou za čas sledovat měly - cca 1x za rok, pro snížení bilirubinu nemůžete dělat nic jiného než jaký režim dodržujete - dieta. Navíc tento syndrom má jednu výhodu - a to nižší riziko vzniku nemocí cév oproti běžné populaci (právě kvůli vysoké hladině bilirubinu). Z léků proti bolesti může být špatně i normálně, je dobré brát k tomu nějaká probiotika, případně H2 blokátory (aby se nevytvořil žaludeční vřed) - zeptejte se svého ošetřujícího lékaře, zda máte tento lék nasazen

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x