Glaukom a vrodená cataracta

Dobrý deň, mám 28 rokov a vrodenú kataraktu v pravom oku je viditeľná voľným okom a v ľavom len pomocou prístroja (neviem inak popísať štádium), som krátkozraká na pravom oku mám 1,5 dioptrie a na ľavom 1,15, mám aj astigamtizmus na pravom oku. Prednedávnom mi zistili zvýšený vnútroočný tlak (mám na pravom oku 28 torr a na ľavom 25 torr (pri meraniach, ktoré vždy prebehli v doobedných hodinách sa to vždy pohybovalo okolo týchto hodnôt), záťažový test bol pozitívny, tlak vystúpil nad 30, perimeter mám vporiadku, hrúbka rohovky je na ľavom 585 a na pravom 600 mikrogramov) OCT vykazuje dva patologické sektory na pravom oku (ak to dobre chápem, nie je to teda len očná hypertenzia ale glaukom), očný nerv je vporiadku. Ide o to, že mi dve lekárky nezávisle od seba navrhli operáciu cataracty, ktorá by mohla pomôcť znížiť vnútroočný tlak. Chcem sa teda spýtať čo mám očakávať od tejto operácie vzhľadom na vnútroočný tlak. Naozaj mi to pomôže znížiť tlak v očiach, ak áno tak na koľko? Čítala som, že odstránenie cataracty pomáha len pri glaukome s uzavretým uhlom, no ja mám asi (nikto to z lekárov nepovedal) chron.glaukom s otvorenym uhlom. Ďalšia otázka sa týka multifokálnych šošoviek. Najprv mi na klinike povedala lekárka, špecialistka na glaukóm, že multifok. šošovky sa pri tejto diagnóze neodporúčajú, no potom sa primár vyjadril, že mi ich môžu implantovať, keď videl moje výsledky, no tento rozpor v názoroch mi nevysvetlili. Treťou a poslednou otázkou je, aká je moja prognóza, keď mám glaukom už v tomto veku, v súčasnosti beriem Arulatan, mám sa báť slepoty alebo sa dá očný tlak dlhodobo znižovať kvapkami (30 rokov napr.)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doufám, že jsem si zapamatoval všechny vaše otázky. Vezmu to od konce - kapky se kapou právě proto, aby zrakový nerv odolal co nejdéle a vydržel fungovat i několik desetiletí i při této diagnose - a funguje - viz řady pacientů. Stran multifokálních nitroočních čoček - ne každý si na ně zvykne bez obtíží, proto se obecně radí, že při jakémkoli očním problému raději nevymýšlet zbytečné složitosti a jít cestou monofokálních čoček. Nicméně - pan primář asi vaše oči zná lépe než já, protože je už vyšetřil. Tedy. jedna věc je, co se obecně říká, a druhá věc je konkrétní pacient - takže - nic proti ničemu. Silnější rohovky také ničemu nebrání. Operace šedého zákalu je možné doplnit i o další kroky, které mohou zajistit snížení nitroočního tlaku. Takže - tam lze efekt očekávat. (OCT nehodnotí stav zorného pole, ale vzhled struktur oka). Každopádně - operace by mohla váš stav pomoci zlepšit.

MUDr. Libor Němec
MUDr. Libor Němec

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční ambulance a Iridologická poradna, Vyškov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x