Glomerulonefritida

Vážená paní doktorko, ve čtyřech letech a následně v deseti jsem prodělala akutní poststreptokokovou glomerulonefritsis. Zánět se mi projevoval pouze bolením hlavy, v zádech a podbřišku a jen zvýšenou teplotou. V té době se má pediatrička domnívala, že se jedná pouze o virózu. Později jsem dostala horečky a byla jsem hospitalizována. Od té doby jsem pravidelně sledována nejprve na nefrologii, nyní na urologii po 1/2 roce. Vše bez obtíží. Mírná redukce parenchymu levé ledviny 15 mm, ale normální funkce. Před 2 týdny jsem byla léčena na angínu (později po výtěru - hemofilus) a dostala jsem antibiotika Ospen. Řádně jsem je dobrala, ale nezabrali, teď mám další: Doxybene 100 mg. Před týdnem jsem začala sledovat tmavší moč s odstínem do hněda a bolesti v zádech a podbřišku. Raději jsem šla jsem na vyšetření na urologickou ambulanci. Výsledek ultrazvuku byl v pořádku, moč: U-pH 5,0; U-bílkovina 1; U-glukóza 0; U-Ketolátky 0; U-Urobilinogen 0; U-Bilirubin 0; Krev 1; U-Nitrity neg., U-Erytrocyty 6,00, U-Leukocyty 2,00; U-Buňky dlždic. epit. 3, U-Hlen četně. Moč byla také odeslána na kultivaci, která byla negativní. Nyní záda pořád občasně bolí, zbarvení moči okem nepozoruji. Mám také bolesti v podbřišku. Při kratším zadržování moči mě začnou velmi bolet záda. Můj urolog má do 15.5. volno, takže kontrola u něj není možná. Chtěla bych se zeptat, jestli se mám nějak znepokojovat? Po svých zkušenostech bych nerada něco zanedbala. Ještě bych se chtěla zeptat jaký postup byste doporučovala Vy? Mnohokrát děkuji, Lucie (21 let).

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prodělaný zánět ledvin v dětství může znamenat vyšší riziko ledvinných komplikací v dalších letech . V močovém sedimentu máte zánětlivý nález , kultivace byla negativní . vše po přeléčení dvěma antibiotiky . Ultrazvuk byl v pořádku tedy bez akutních změn. Dle mailu asi již není ani tmavá moč ? Pravděpodobně nemáte ani teplotu ?. po zánětech mohou být někdy močové cesty lehce citlivější. Pokud není teplota , zimnice, častější nucení na močení nebo pálení v podbříšku, pak bych zkusila počkat n a urologa. Vhodný by bylo dostatečný pitný režim a klidový režim dle možností. Pokud by se cokoliv změnilo ( vyšší riziko vzhledem k prodělaným zánětům ledvin máte ) , pak by bylo vhodné ( nejspíše cestou PL ), vyšetřit KO, CRP, urea, kreat, K , moč , event. zkontrolovat USG břicha . Je dobré myslet i na možnou gynekologickou stránku obtíží a na možnost atypických patogenů v moči. přeji brzké vyřešení obtíží.

MUDr. Vratislava Kovářová
MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: