Glykemie

Dobrý den, před 3 lety jsem si měřila glykemii pomocí glukometru. Měla jsem hodnoty kolem 2mmol/l. Nikdy jsem se nad tím nějak nepozastavovala. Dnes jsem si opět pro kontrolu dělala stejný test, ráno jsem vypila velkou sklenici šťávy a glykemie byla 2,5mmol/l. Můžete mi poradit jak svépomocí mohu dosáhnout optimálních hodnot? Děkuji, Petra.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro. Hodnoty glykemie měřené glukometrem by se měli pohybovat mezi 4.4 až 6.1 mmoll. První hodinu po jídle hladina glykemie stoupá, v druhé hodině se vrací do normálu. Pokud měříme nižší hodnotu než 3.3mmoll, mluvíme o hypoglykemii. Hypoglykemie vede k únavě, slabosti, sníženému fyzickému výkonu, poruchám koncentrace, nervozitě, třesu končetin... Výskyt hypoglykemie u zdravých lidí, kteří netrpí cukrovkou, vyvolávají špatné stravovací návyky /nepravidelnost stravování/, častá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, které vedou k nadměrné produkci inzulínu. Krom pravidelnosti v stravování lze zvýšit hladinu cukru v krvi konzumací polysacharidú, tj. celozrnného pečiva, škrobu, celulózy, vlákniny obsažené v zelenině....Naopak, nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem monosacharidu: slazené nápoje, džusy, med, sladkosti, bílé pečivo, mouka... Pokud ale i přes všechny tyto opatření si opakovaně naměříte hypoglykemii - i hodinu po jídle - měla by jste se podrobit odbornému vyšetření, aby se vyloučilo onemocnění štítnice, hormonální choroby či poruchy metabolismu.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: