Glykémie u 5,5 měsíčního syna

Dobrý den, jsem po úplném odstranění štítné žlázy (graves-basedow) a v těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku a 2x denně si aplikovala inzulín. Vzhledem k těmto okolnostem a velké váze syna (5,5 měsíce a 10,5 kg,73 cm) nám bylo doporučeno nechat mu změřit glykémii. Dnes mu brali krev z prstu a po dvou hodinách od jídla (snědl cca 110 ml umělého mléka) má hodnotu 5,3, přičemž ref. mez je udaná mezi 3,7-5 mmol/l. Takže je to hodnocené jako glykémie zvýšená. Nevím ale jestli ty hodnoty nejsou stanovené spíše pro glykémii nalačno. Má vůbec glykémie dvě hodiny po jídle nějakou vypovídací hodnotu? V nejbližší době se asi nepodaří jít ráno na odběr nalačno, protože syn v noci 1x jí. Ještě pro doplnění, mám ještě dceru, která byla jako batole také "vyhodnocena" jako obézní, přičemž detailní endokrinologické vyšetření v 8 měsících (váha 11,9 kg) nezjistilo žádnou patologii. Děkuji Vachová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejsem diabetolog, takže nevím, jestli budu úplně přesná, ale pro diagnozu diabetes mellitus je rozhodující opakovaně lačná glykemie nad 7mmol/l a glykemie po jídle 11,1mmol/l. Poslední dobou se stanovuje také takzvaná náhodná glykemie, která by také neměla přesahovat 11,1mmol/l. Podrobně viz. zde http://www.stafila.cz/files/files/d0500ee64f4fa9df4497e52fb3d6790d.pdf V případě vašeho syna se tedy nanejvýš jedná zatím o poruchu glukozové tolerance, ale rozhodně bych nedělala definitivní závěr z jednoho jediného odběru. Hezký den.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: