Gotické patro u novorozence

Dobrý den, pediatrička mi dnes řekla, že má dvou měsíční dcera má gotické patro, doma jsem se podívala a má to i v porodní zprávě. Prosím vás co to znamená? Řekla mi jen že mě pošle na orl jestli nemá rozštěp, ale podívala jsem se na internet a zjistila, že to může být i symptom různých onemocnění, jako třeba Turnerův syndrom. Mám z toho strach, lékařka se tvářila jakoby to viděla snad poprvé v životě.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výskyt gotického patra (patro s výrazně klenutými patrovými stěnami, vyšší patro, tvar připomíná gotický oblouk) bývá součástí některých syndromů a vrozených vad. Ale taky se může vyskytovat u úplně zdravého dítěte jenom jako izolovaná odchylka. Jestli jsou zatím všechna vyšetření v pořádku a dítě se normálně vyvíjí spíš půjde o tu druhou možnost. Vyšetření na ORL má zjistit jestli dcerka např nemá rozštěp patra, mohla by mít např potíže při krmení což by se ale už např při větším rozštěpu projevilo. Hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: