Graves-basedovova choroba - operace

Dobrý den, moje doktorka mě posílá k sekci štítné žlázy protože mám Graves-Basedovovu chorobu.Beru Propycil 2x 1/2 prášku týdně. Propycil mě nasadili protože když jsem s tím přišla bylo to na poslední chvíli (nemohla jsem donutit obvoďačku aby mě poslala někam na vyšetření - až když jsem začala cítit jak mě buší srdce). Vím že je to strašněj záběr na játra zvlášť když ho už beru 2 roky. Mám ráda svůj hlas a nechci o něj přijít ani ho nechat zmutovat chrapotem. A vůbec mám hroznej strach z operace. Jak moc velký riziko že se to při operaci zvrtne je? A pokud bych na ni nešla jaká jsou rizika a jak moc velká pro budoucí dítě? Vím že se choroba ráda vrací ale prý v těhotenství záleží na bílkovinách jestli se vrátí nebo zmírní. Pokud bych neplánovaně otěhotněla a rozhodla se jít na operaci dodatečně do kterého týdne je relavně bezpečně proveditelná abych o něj nepřišla? A byla by vůbec tím nejlepším řešením pokud by se to stalo? Moc Vám děkuju za odpověď. Moje doktorka je dobrá ale má fůru pacientů a málo času a já si nedokážu rychle vybavit všechny otázky na které jsem se chtěla zeptat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se nepodaří vysadit thyreostatickou léčbu do dvou let, to znamená, že onemconění je stále aktivní, pak je operace opravdu na místě, zvláště, pokud ještě plánujete děti. Riziko poškození hlasu, přesněji hlasivkového nervu, je minimální, pokud zvolíte pracoviště, kde štítnou žlázu operují často a mají s tím značné zkušenosti. MOhu osobně doporučit ORL kliniku v Motole. Ve vašich krajích bohužel nevím. V těhotenství většinou zhoršení nebo recidiva nehrozí, ale problém může nastat po porodu, kdy se může nemoc znovu nastartovat v plné a ještě větší síle. Navíc užívání Propycilu v těhotenství také není ideální, i když je to možné. Ovšem za častých kontrol fT4 a TSH. Přeji hezký den a držím palce. M.Rosická

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: