Gravidita a humira

Dobrý den, na tento dotaz jsem na internetu hledala odpověď, ale bohužel jsem žádnou nenašla. Od začátku roku mě lékaři léčí Crohnovu chorobu Humirou, protože jsem na léčbu Remicade neodpovídala. Teď jsme se s lékařem domlouvali, že bych mohla otěhotnět. Nedávno se stalo, ale v 5tt jsem bohužel prodělala zamlklý potrat. Proto by mě zajímalo, jestli na to nemohla mít nějaký vliv i Humira nebo se to prostě mělo stát. Děkuji moc za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na takovou otázku je vždy těžká odpověď a téměř nikdy není jisté, jak to přesně bylo. Proto jen obecně: potraty v takto rané fázi těhotenství jsou z více než 85 % díky závažným, s životem neslučitelným poruchám plodu. K potratu proto došlo přirozeně, "samo od sebe", daleko pravděpodobněji než díky Humiře. Podle údajů v SPC (Souhrn údajů o přípravku, dohledatelný přes www.sukl.cz na stránkách www.ema.europa.eu) Humira není toxická pro zárodek nebo plod a potrat by způsobit neměla. Váš pan doktor by měl mít příbalový leták (ten je určený pro pacienta, proto si ho můžete bez obav vyžádat), kde jsou informace o těhotenství a kojení uvedeny.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: