Grawitzův nádor - recidiva

  • Dotaz od: Dvořáková Kateřina
  • Publikováno: 1.6.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den. Mamka byla v prosinci 2009 kvůli Grawitzovu nádoru na nefrektomii, byl malý na žádnou chemoterapii, ozařování apod. nemusela, metastázy se nikde nenašly. Minulý týden byla na kontrolním CT a na konci odstraněné ledviny je nějaký stín, říkají, že je možné, že to bude hamatom - kontrolní CT za 6 týdnů. Můj dotaz zní: NEMŮŽE SE JEDNAT O RECIDIVU Grawitzova nádoru??? Děkuji za odovědˇ.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to nemůže nikdo říci, hamartom je označení pro nádor, ale neurčitého charakteru, proto se dělá to srovnávací CT v časovém odstupu - srovná se, jak se bude při vyšetření ten stín ukazovat, zda se zvětší nebo bude mít jiné prokrvení a podobně. Pokud bude stejný, bude to ten hamartom a není třeba se ničeho obávat. Pokud se bude odlišovat /znamění toho, že roste a je asi agresivní/, je lepší jej odstranit, protože by bylo riziko, že jde o recidivu Grawitzova nádoru. Držím mamince pěsti, budte ale v pohodě (vy i mamince, podporujte jí a povzbuzujte), at zdravě jí, chodí na procházky a čte hezké věci, ještě to nemusí nic znamenat - lékaři jsou někdy hodně opatrní a to je vždy lepší, než kdyby se něco zanedbalo. Je v dobrých rukou: ) Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x