Gromety

Dobry den pani doktorko, prosim jake jsou pozitiva a negativa grometek? Je zde nejake riziko? Predstavuji si to tak, ze diky grometkam tekutina ze stredousi (kvuli ktere se gromety do bubinku umistuji) muze volne kdykoli odtekat ven (a tedy se nemusi tvorit tak casto zanet, kt.jinak tlaci na bubinek a ten praska), ale je to otevreny vstup do hlavy - nemuze se dostat naopak dovnitr bakterie? Neni trvalejsi reseni? Gromety jsou na pul roku a pak? Co kdyz do te doby Eust.trubice nezacne fungovat? Jedna se mi o rocni dite, kt. maji byt gromety aplikovany kvuli chronickemu tubarnimu kataru a castym akutnim otitis m.Dekuji za odpoved. Lenka L

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě to není vstup do hlavy, středoušní dutina je uzavřená a nemá kontakt s mozkovým prostorem, není čeho se bát - bakterie sice proniknout mohou, ale proto vaše dítě bude pod pravidelnou a přísnou kontrolou. Jinak je vaše představa o její fukci správná :o) .Pozitiva při vhodně nastavené a zindikované /navrženém řešení při určitých problémech/ grometě vždy převyšují rizika infekcí, jinak by vám to lékaři nenavrhovali. Po půl roce se Eustachově trubici natolik odlehčí, že se uzdraví a může začít fungovat jako dřív. Samozřejmě nikdo vám nezajistí 100% efekt, ale co je v dnešním nejistém světě sto procentní? Pro dětátko je to to nejlepší řešení, kdyby se vyskytl zánět, grometka se vyndá a zánět zaléčí cíleně antibiotiky. Neobávejte se, uvidíte, že řešení je správné a vašemu dítěte bude pomoženo. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: