Gyn. obtíže

Dobrý den, je mi 38 let, v říjnu 2015 - LSIL, únor 2016 LSIL, HPV mRNA prokázána, neobsahuje HR-HPV 16,18,45, odeslána do COP, květen 2016 - LSIL, kolpo jMu 1,5,E, další kontrola listopad 2016. Chci se zeptat, zda při tomto nálezu je pravděpodobné, že se stav upraví. Dále by mě zajímalo, když jsem měla 16 let stejného partnera a cytologie byla vždy v pořádku a nyní po roce, kdy jsem měla nového partnera, mám tento nález, zda jsem se virem HPV nakazila od nového partnera, nebo jsem ho mohla mít v těle už třeba 20 let? A poslední dotaz, pokud by se nález sám upravil a cytologii bych měla v pořádku, zda by bylo vhodné, aby si partner nechal udělat test na HPV viry, abych se opět nenakazila, nebo už si tělo vytvoří imunitu?

Odpověď odborníka:

dobrý den, nálezy jsou zatím ke sledování, to je v pořádku. Pravděpodobně jste se nakazila od partnera současného, tělo si obvykle dokáže poradit s nákazou za cca 2-3roky. Partner je pravděpodobně má také, léčba není, jen vlastní imunita. U mužů potíže obvykle nejsou, jen u nás žen je citlivý na tyto viry čípek:) viry HPV bohužel prochází i kondomem.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: