Gynekologické potíže

Dobrý den, pane doktore, je mi 20 let a již asi dva roky se mi pořád vrací mykozy a podobné gynekologické potíže, vyzkoušela jsem snad už všechno možné od léků na předpis až po bylinky, ale nic mi nepomohlo.Přítele mám stálého a ten byl také na vyšetření ( pouze u obvodního lékaře na stěru) a je v pořádku. Můj gynekolog mi dokonce dělal i kultivační stěr ale nenašli prý nic neobvyklého kvůli čemu by se mi mykozy vraceli. Mám na Vás ale trochu jiný dotaz. Občas když jsem zrovna v pořádku a s přítelem se milujeme, tak druhý den mívám normální výtok, ale s tím rozdílem že zapáchá po "rybině". Přitom mě třeba pochva ani nesvědí. Občas se to stává i přímo při styku, že je cítit ta rybina a i když se s přítelem známe dobře a on o mých obtížích ví, stejně mi to příde trapné, aby si nemyslel že třeba nedodržuji hygienu. Chtěla bych se zeptat o co se jedná? Jestli to znamená, že gynekologické problémy nemám stále přeléčené, nebo je to tím že by při styku přítel přenášel nějaké bakterie zpět na mě? Opakuje se to docela často, v průměru tak při 6 z 10 pohlavních styků (pouze jsem naznačila, aby jste pochopil). Chci se zeptat nejprve Vás, jelikož i když mám dobrého gynekologa, je mi trapné mu toto říct do očí, stále si připadám jakoby špinavá. Předem Vám mockrát děkuji za odpověď, hezký den Martina

Odpověď odborníka:

Pokud je zápach cítit po rybině, budfe se jednat o onemocnění způsobené přemnožením bakterie zvané Gardnerela vaginalis, která mění pH poševního prostředí a umožní tak růst tzv. anaerobních bakterií jejichž koncentrace vzrůstá 100-500x. Tyto bakterie produkují látky, které způsobují typický rybí zápach. Nejčastěji postihuje ženy do 30 let věku. Časnější začátek sexuálního života, větší počet sexuálních partnerů a kouření patří mezi rizikové faktory bakteriální vaginózy. Více jsou postiženy i ženy, které prodělaly trichomoniázu. Přenos infekce není zcela jasný a choroba není považována za sexuálně přenosnou ale spíše se sexem spojenou. Příznaky: U více než poloviny žen probíhá bakteriální vaginóza bez subjektivních příznaků. Typický je vodnatý výtok, který zapáchá po rybách. Ke zvýšenému uvolňování aminů, které jsou za zápach zodpovědné dochází po pohlavním styku, protože ejakulát mění poševní pH. Léčba: Po řadu let je lékem volby metronidazol (ENTIZOL) a alternativou je klindamycin (DALACIN), který je možno užívat i v těhotenství.bude se pravděpodobně jednat o vaginozu.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bojujete s vyšším krevním tlakem? Víme, co ho zvedá!
Články: Bojujete s vyšším krevním tlakem? Víme, co ho zvedá!
Vysoký krevní tlak přivádí...
Pálení žáhy: obtěžující a rizikové
Články: Pálení žáhy: obtěžující a rizikové
Tento problém čas od času...
Evokované potenciály
Články: Evokované potenciály
Evokované potenciály (EP...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
První antikoncepce: správný krok, nebo riziko?
Články: První antikoncepce: správný krok, nebo riziko?
Užívání antikoncepce může...
Potíže s bolavým uchem řešte okamžitě. Zánět může ohrozit sluch
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: