Gynekologický zánět

Mám na vás pár otázek. Dvakrát po sobě jsem ted prodělala zánět močového měchýře. (Byly mi předepsány antibiotika na 5 a pak 7 dní.) Asi dva týdny na to jsem dostala příznaky kvasinkové infekce (parkrat jsem ji již měla), a tak jsem se začala léčit pomoci vaginalnich tobolek macmiror. Den na to mi přišly výsledky ze sťerů a na gynde mi predepsali antibiotika Doxybene 200mg na 20 dní (partner 10 dni), k tomu mám zavádět vaginální tobolky a brát po celou dobu laktobacily/probiotika. Lékárnice mi vydala ant. Doxybene 100mg (prý musím brát v tom případě dvě naráz) každy den, a vag. kuličky globulus. Chci se tedy zeptat, neni užívání tolika antibiotik škodlivé? (A je to skutečně nutné?) Jak mám užívat ten globulus, kdyz je to jen 10 kuliček a ja mám antibiotika na 20 dni? Jak to bude po tu dobu se sexem? A hlavně jestli nevíte, o jakou nemoc se jedna? Nemůže to mít nic společného s předchozími záněty močáku? Taky jestli se to může vracet a jak tomu předcházet? Jsem trochu vystrasena, předem dekuju za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Nejspíše se ze stěrů z gynekologie nezjistila kvasinková infekce, nýbrž bakteriální infekce. Standardní postup je poté přeléčit antibiotiky, jak pacientku, tak jejího partnera, a to vdelším antibiotickém režimu. Vaginální kuličky bych tím pádem užívala od 11.dne terapie. Důležité je po dobu terapie se vyhnout nechráněnému pohlavnímu styku a abyste se s partnerem přeléčili oba současně. Po přeléčení se infekce atypickými bakteriemi jen tak nevrací. Je možná reinfekce pohlavním stykem. Souvislost s předchozími záněty močového měchýře může být, ale nedá se to říct s určitostí. Hezký den, dr. Šimjáková

MUDr. Renata Šimjáková
MUDr. Renata Šimjáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: