Gynekologický zánět- antikoncepce?

Dobrý den, již 5 měsíců uzivam antikoncepci Flaya . V dubnu -květnu jsem mela 3x zánět močového měchýře. Poslední dobou (asi od června) trpím mykozami, bolestmi pri styku, svedeni, paleni pri moceni..mela jsem Jenamazol jenze se špatne pocity vrací znovu. Je možne ze to souvisu s branim antikoncepce? (Hygienou to neni, pradlem take ne, piju dostatecne, partner je stálý a prosel take lecbou...opravdu si nedovedu vysvetlit rozumnou příčinu)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vliv antikoncepce na gynekologické infekce je sporný. Je prokázáno, že hormonální antikoncepce snižuje riziko hlubokého zánětu pohl. orgánů ( čípek, děloha vaječníky ) a to zřejmě zahuštěním hlenu v čípku děložním. Naopak se u uživatelek antikoncepce objevuje více zánětů chlamydiálních - což je ovšem sporné. Lze se tedy domnívat, že antikoncepce by Vaše problémy ovlivňovat neměla, i když jsem sám u klientek ve své ordinaci zažil několik případů, kdy po vysazení horm. antikoncepce tyto potíže ustoupily. Ale jak výše uvedeno, vědecký podklad to zatím nemá.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření spánku
Články: Vyšetření spánku
V případě poruch spojených...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Infarkt myokardu může člověka zastihnout kdekoli: umíte účinně pomoci?
Vyšlo to! aneb Co čekat v raném těhotenství po umělém oplodnění
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: