Gynekomastie

Dobrý den, mám dotaz na gynekomastii. Je mi 25 let, několikrát týdně aktivně sportuji, vždy jsem měl pod prsy tukovou vrstvu, ale za poslední 2- 3 týdny se mi pod jednou bradavkou dost zvětšila mléčná žláza, na dotek je místo mírně bolestivé, na pohled je prso již o dost větší než druhé. První dotaz je: co může způsobit rychlý růst mléčné žlázy? a druhý je spíše všeobecný: trvalé bydliště mám v jiném kraji než posledních pár let žiji. Snažil sem se zde v Brně objednat na vyšetření k endokrinologovi, ale byl sem odmítnut (u více lékařů), že musím tam kde mám trvalé bydliště, a také s tím že objednací lhůty jsou okolo 2 měsíců? Je pravda že se musím objednat tam kde mám trvalé bydliště, tedy že lékaře si nemohu vybrat? A jak je to s tím objednámím řešeno? Opravdu bývají čekací doby tak dlouho nebo by po návštěvě mého praktického lékaře a doporučení z jeho strany byla tato čekací doba kratší? Jde o to, že jsem našel, že toto zvětšení může být i nádor a čekat na vyšetření tak dlouho mi připadá divné. Ještě mě napadá jedna otázka: samozřejmě už sem o tom dost přečetl a tak vyvstává otázka, pro Vás samozřejmě nemyslitelná, ale přeci jen se zeptám. Mám možnost koupit Tamoxifen, který snad jako jediný se z farmaceutických možností u nás na gynekomastii používá. Na odstranění sice snad nikdy nepomůže, ale k zastavení růstu by měl pomoci. Jelikož tamoxifen není nijak drahy, tak se nsad ani nefalšuje a proto nákup i na černém trhu není tak riskantí. Rád bych ještě dřív než navštívím endokrinologa již nějakým způsobem proti gynu bojoval, protože jestli bych šel na vyšetření až za měsíc nebo dýl, tak nevím jak mé prso už bude vypadat. Jediné co mě zatím zastavilo v této samoléčbě je, jak moc ovlivní užívání tamoxifenu následné vyšetření, změní hodnoty krevního obrazu a podobně. Za odpověď předem děkuji.

Odpověď odborníka:

1) Růst mléčné žlázy může být podmíněný hormonálně či nádorovým bujením. 2) Co se týče výběru lékaře a objednacích lhůt, je to velmi individuální a záleží na ochotě konkrétního lékaře či zdravotnického zařízení. Ale je pravda, že v některých specializovaných ambulancích je skutečně pacientů tolik, že se čeká několik týdnů. 3) Doporučuji navštívit praktického lékaře a požádat ho o doporučení na ultrazvuk, který jasně prokáže charakter tkáně. To se dá zvládnout během jednoho týdne. 4) Tamoxifen ani jiné hormonální preparáty rozhodně sám nepoužívejte!

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pomozte si cvičením od bolestí zad
Články: Pomozte si cvičením od bolestí zad
Základem zdraví je zůstávat...
Pozor na lupénku. Zvyšuje riziko rakoviny
Články: Pozor na lupénku. Zvyšuje riziko rakoviny
Existují dva typy rakoviny...
Vápník raději v potravě, nebo v  doplňcích stravy?
Články: Vápník raději v potravě, nebo v doplňcích stravy?
Pády, klopýtnutí, zlomené...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: