Gynekomastie

Dobrý den. Je mi 20 let a uz asi od 13 let mam zvetsena prsa. Moje detska lekarka mi tenkrat rekla, ze je to normalni a samo to odezni (je to pry zpusobeno hormonalnimi zmenami. Obdobi puberty). Nicmene dodnes se mi prsa nezmensila. Sice se v chladu bradavka jakoby zcvrkne, stane se normalni, ale jsem z toho vazne na nervy. K tomu vsemu jsem si nahmatal pod bradavkami a v okoli jakoby bulky, zrejme zvetsene lymfat. uzliny, ktere jsou nebolestive. Byl jsem u lekare, ktery mi udelal krevni obraz. Vse vylo v poradku jen mirne zvetsene leukocyty. Udelal mi i tumor markery a vse v norme. Nyni jsem byl odeslan na hematologii, kde me poslali na ultrazvuk uzlin a rekli, ze me pak zase naberou krev. Mam strach, zda se nejedna treba o lymfom. Zadne jine priznaky nemam, ani ubytek na vaze. Je mozne, ze je to skutecne zpusobeno jen tou gynekomastii? Lze to lecit leky nebo jen chirurgicky??? Predem Vam dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Gynekomastie v pubertě většinou opravdu odezní. Důležité je mít udělaný ultrazvuk prsou, který odliší, jestli se jedná jen o nahromadění tuku, nebo je to tzv. pravá gynekomastie se zbytněním mléčné žlázy samotné. Co se týče důvodů na setrvání gynekomastie po pubertě, důležité je zvážit věci typu - přítomnost nadváhy/obezity, kouření marihuany, užívání steroidů nebo nejrůznějších doplňků stravy při posilňování, užívání některých léků... Pokud nic z toho není Váš případ, event. hormonální problém by mohl najít endokrinolog. Pokud se nenajde žádný konkrétní odstranitelný vyvolavač gynekomastie, řešení je při této délke trvání stavu chirurgické. Každopádně, zvětšení lymfatických uzlin gynekomastie nezpůsobuje. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: