Gynekomastie

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na možnosti řešení zvětšených prsů. Od malička jsem byl trošku tělnatější, ale v 15 jsem z toho vyrostl na konečných 190 cm a 80 kg. V 25 letech jsem se dostal na 100 kg, nyní v 36 mám 115 kg. Prsa však vypadají celou dobu +- stejně, ale s přibývající hmotností jsou výraznější. Posledních 15 let se snažím bojovat s obezitou a tak váha kolísá dle aktuálního snažení od 105 do 120 kg. Momentálně chodím do posilovny 3 týdně už tři měsíce, na rukách zádech, nohou, zadku je to vidět, na prsech nikoliv i když jim dávám přednost. Nikdy jsem nebral a neberu žádné léky, chodím pravidelně darovat krev, snažím se alespoň 2x týdně sportovat takže nepředpokládám, že bych měl nějaký zdravotní problém krom estetiky. Můžete mi prosím poradit, jak by se dal tento problém vyřešit? Jsou na to nějaké doplňky stravy ve kterých bude potlačen estrogen. Nebo mohu se vyhnout nějakým druhům potravin, které to způsobují (třeba jogurty, mléko, sýry)? Je nějaké jiné řešení? Popř. je tento problém třeba i na objednání k vám do ordinace? Děkuji moc s pozdravem Jiri

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obávám se, že výrazněji by pomohlo pouze radikální snížení hmotnosti. Při nadváze a obezitě je za zvětšení prsou v naprosté většině odpovědný podkožní tuk. Když posilujete, navíc i se zaměřením na prsní svalstvo, to se zvětší a podkožní tuk tlačí před sebou, tudíž opticky se můžou prsa i zvýraznit. Nemyslím, že mohou pomoct doplňky stravy, či vynechání konkrétní potraviny. Naopak pozor na doplňky stravy určené pro posilování - některé ke gynekomastii přímo vedou, spolu s např. marihuanou. Pokud byste chtěl vyhledat lékaře - potvrzení, jestli za zvětšení prsou může opravdu tuk, nebo je zvětšená i mléčná žláza (což by pak mohlo být hormonálního původu), zajistí ultrazvuk. Pokud je to tuk, můžete zkusit obezitologickou, či nutriční poradnu, která by Vám mohla pomoct s hubnutím. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: