Gynekomastie finasteride

Dobrý den, cca 3 měsíce (leden-březen) jsem užíval denně 1,25 penesteru-finasteride kvůli padání vlasů, od března neužívám. Nyní jsem zjistil, že mám viditelně zvětšená prsa, resp. bradavky. Jak tuto situaci řešit? Odezní problém sám? Či je třeba podstoupit léčbu?

Odpověď odborníka:

Finasterid (Penester) je léčivo, které brání přeměně mužského pohlavního hormonu na jeho účinnou formu. Toho se využívá k ovlivnění nemocí a stavů, které se vlivem pohlavních hormonů zhoršují. Patří mezi ně hlavně zvětšení prostaty, v poslední době se ale zjistilo, že finasterid příznivě ovlivňuje i ztrátu vlasů podmíněnou působením testosteronu, resp. jeho účinné formy. Jako každý lék, i finasterid má své nežádoucí účinky, které jsou dány potlačením pohlavních hormonů. Jde hlavně o útlum pohlavního pudu, poruchy potence a zvětšení prsou (posledně jmenované je ale vzácné - 1% uživatelů tohoto léku). Tento stav by měl odeznít, protože efekt finasteridu je jen přechodný, cca za 6-8 týdnů. Doporučuji se k tomuto léku již se nevracet a na zvýšené vypadávání vlasů zkusit jiný léčebný postup - např. minoxidil (NeoCapil), který je bez nežádoucího účinků tohoto typu.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: