Gynekomastie v pubertě

Dobrý den, jsem kluk na počátku svých 17. let a mám takový nepříjemný problém. Od léta 2010 jsem si všimnul, že mi trochu povzrostla prsa. Myslel jsem si nejdřív, že to je normálně kvůli obezitě, kterou jsem však neměl, jsem celkem hubený. I přesto jsem začal sportovat ještě víc, a žádný pozitivní výsledek, jen to teď vypadá ještě hloupěji, když mám břicho menší než prsa (stojíme-li v profilu). Na internetu jsem si vyhledal podobné problémy a zjistil jsem, že nejspíše mám gynekomastii. Dočetl jsem se, že se léčí zejména kosmetickou operací, ale pouze v případech dospělých lidí. Prej by mě to muselo do dvacetin přejít a že je to celkem obvyklé u kluků mého věku, ale já bych potřeboval nějakou jistotu, raději..... Mám si brát nějaké dodatečné hormony nebo něco? Chtěl bych se toho zbavit co nejdřív, musíte totiž pochopit, jak hodně se s tím trápím, obzvlášť v tomto věku. Nemůžu si ani před holkami sundat tričko!

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jeane! Ano, gynekomastie se může v pubertě objevit a odejít tak rychle jako přišla. Může ale také přetrvávat po řadu let. Pokud je jak píšete výrazná, doporučovala bych pro jistotu konzultaci s endokrinologem, zda se nejedná o příznak nějakého zdravotního problému. S plastickou operací, pokud byste o ni měl zájem, není třeba čekat do 20 let, můžete se pro ni rozhodnout kdykoli, do 18ti let potřebujete souhlas rodičů. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: