Ha a vše okolo ..

Dobrý večer, paní doktorko. Chtěla bych se Vás na něco zeptat :). Dne 5.6.12 jsem začala brát svoji úplně první hormonální antikoncepci MERCILON, bylo to první den měsíčků. Večer o půl desáté jsem si pilulku vzala, ráno jsem se probudila a mences byl nezvykle slabí a do konce dne téměř skončil. Chtěla bych se zeptat jestli na to mohla mít vliv právě antikoncepce, protože než jsme si pilulku vzala tak mences byl normální. Pilulky už užívám 13 dnem, během těhto dní se mi zdá že mi vyrostli prsa, taky jse mi zdá že mi vyrostlo bříško děloha a pupík, ale také to může být tím že jsem přestala sportovat a vlivem HA čili hormonů se mi zdá že mi bříško povolilo nejspíš svaly :).. Takže jse tímto chci zeptat, jestli na toto vše může mít vliv hormonální antikoncepce :) Děkuji moc za brzkou odpověď. S přáním pěkného večera Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Jitko, užíváte první plato antikoncepce. Slabé krvácení, které se objevilo, není menses. Je to nepravidelné krvácení, či spíše špinění, které může doprovázet první dva až tři cykly užívání antikoncepce. Neznamená to žádný zdravotní problém ani snížení účinku hormonální antikoncepce.Přechodný pocit napětí a zvětšení prsou můžete mít, nedojde však k nárůstu prsů díky antikoncepci. Dělohu pravděpodobně nenahmatáte, tedy také neposoudíte její velikost. Vliv na změnu velikosti bříška a povolení svalů má samozřejmě strava a pohyb. Pokud nejste s bříškem spokojená, neztrácejte čas přemýšlením o negativních účincích užívané antikoncepce a běžte raději za sportem. Antikoncepce má krom ochrany před otěhotněním další účinky, avšak určitě nepovoluje svaly ani nepůsobí tloustnutí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: