Ha belara - nadměrné ochlupení

Dobrý den, nechala jsem si od svého gynekologa předepsat HA Belara, zejména z toho důvodu, jelikož se u mě v poslední době začalo objevovat nadměrné ochlupení. Chtěla jsem se zeptat, zda je tato HA na to skutečně vhodná (či zda existují nějaké účinější HA na tento druh problému) a zda existuje nějaký odhad, za jak dlouho po startu užívání této HA by se mohly objevit změny v růstu ochlupení. Také by mě zajímalo, zda se předpokládá pouze zeslabení růstu, tzn. že chloupky rostou pomaleji a jsou jemnější, nebo zda se dá očekávat i zmenšení plochy růstu ochlupení. Hrozí u této HA nárust hmotnosti? Děkuji za informaci

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonální antikoncepční přípravek Belara působí antiandrogenně, tzn. má účinek blokující mužské pohlavní hormony. Antiandrogenní působení antikoncepčních přípravků se využívá v léčbě lehkých forem akné či lehkých forem ochlupení mužského typu u žen. Existují antikoncepční přípravky, které mají tento antiandrogenní účinek silnější než Belara, např. Diane 35. Tento účinek se začíná projevovat zhruba po 3 měsících užívání antikoncepce. Dochází k zjemnění chloupků a řídnutí jejich porostu. Nárůst hmotnosti obecně u antikoncepčních přípravků nehrozí, nárůst hmotnosti je zapříčiněn nadměrným příjmem energie a ne užíváním antikoncepce.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: