Ha diane a nežádoucí účinky

Dobrý den. Beru od 16 let antikoncepci Diane na upravení nepravidelné a problematické menstruace. Po dohodě s gynekoložkou ji beru v dlouhých cyklech - několik plátíček po sobě bez pauzy, aby se eliminoval počet krvácení.... Jinak žádné léky neberu, je mi 36 let. Vlastní děti do budoucna neplánuju.... Před zhruba deseti lety mně vypadala část pravého obočí, měla jsem v tom místě jakýsi boláček a okolo něho to obočí vypadalo. Boláček se pak ztratil, ale obočí nedorostlo, naopak začalo vypadávat víc, až mi velká část pravého obočí vypadala úplně a zůstala jen část u kořene nosu, která ale nadále prořídává. V posledních měsících navíc vidím, že mi začíná velmi řídnout i levé obočí a zůstává z něho čím dál méně... Přitom dřív jsem mívala obočí husté a tmavé.... Teď to vypadá katastrofálně.... Mohla by to způsobovat ta hormonální antikoncepce? Mám obavy ji jen tak zkušebně vysazovat, aby se tím všechno zas nerozhasilo do starých kolejí - jak krvácení - chaotické, velmi nepravidelné, tak silné a dlouhodobé špinění, běžné fungování komplikující PMS, akné v bolácích, které jsem mívala, než jsem s HA začala a taky se obávám, aby mi nezůstaly problémy, které mám teď jen v pauze mezi plátíčky, kdy mám návaly horka, pocení, silné bolesti hlavy a cítím se hrozně a všechno to vymizí, až začnu zase s novým plátíčkem.... Nebo to vypadávání obočí s Diane vůbec nesouvisí? Čím by to mohlo být způsobené? K jakému doktorovi mám zajít? Před asi pěti lety, kdy se problém týkal jen toho pravého obočí, jsem byla u praktické doktorky, která mě odbyla, že nikdo není souměrný a u kožního doktora, který mi dal na vyzkoušení mastičku, která ale nepomohla, spíš to podráždila... Moc Vás prosím o radu a předem děkuju.

Odpověď odborníka:

Řídnutí obočí s antikoncepcí asi souvislost mít nebude,zajděte na kožní oddělení k vyšetření, ale zvážil bych zda je nutná Diane. Je určena jen pro těžké případy akne vzhledem v vyšší pravděpodobnosti trombózy způsobené gestagenem cyproteronacetátem. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: