Ha + záněty

Nedávno mi byla zjištěná mononukleoza. Od té doby se mi neustále vracejí různé záněty a nejčastěji záněty močových cest. V současnou dobu opětně beru antibiotika. Bylo mi doporučeno imunologické vyšetření. Gynekoložka mi předepsala antikoncepci, ale raději jsem se chtěla zeptat, zdali bych neměla ještě počkat nějaký ten měsíc, než bude tělo zcela v pořádku, nebo začít s užíváním ihned (při nástupu menstuace) ? Mockrát děkuji

Odpověď odborníka:

Antikoncepci můžete začít užívat, pokud se nebude na imunologii vyšetřovat zvýšené riziko hluboké žilní trombózy a pokud máte po proběhlé mononukleoze normálně funkční játra (tj. tzv. jaterní testy - ALT, AST, GMT - v normě). V tom případě bych s antikoncepcí počkala do vyšetření/ do normalizace jaterních testů. Jinak s užíváním lze začít při nástupu nejbližší menstruace po dobrání aktuálních antibiotik.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: