Haemophilus influenzae

Dobrý den,je mi 54 let a v únoru jsem měla ve výtěru z krku haemophilus influenzae. Přeléčeno antibiotiky.Nyní jsem měla opět problém a ve výtěru z krku byl streptokok.Takže další antibiotika..mám 1,5roční vnučku, jaká je pravděpodobnost, že bych ji mohla nakazit? Co byste mi poradila ve vztahu k této nemoci? Děkuji. D.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dotaz byl ke mě přesunut. Samotný nález Haemophila a Streptokoka ve výtěru z krku není nemoc, tyto bakterie (méně, ale i více nebezpečné druhy) mohou být přítomny v horních dýchacích cestách zcela zdravých osob a pozitivita výtěru není sama o sobě důvodem k antibiotické léčbě. Jde tedy hlavně o to, jaké jste měla potíže (zda šlo např. o příznaky angíny aj.). a jak probíhala léčba - pokud se problémy vrátí, proberte s Vaším lékařem, zda je opakovaná ATB léčba skutečně nutná. Ohledně nakažlivosti pro okolí - zdraví nosiči bakterií (a samozřejmě nemocný člověk) skutečně mohou být po dobu přítomnosti bakterií v dýchacích cestách (obv. nejde o trvalý stav) zdrojem nákazy pro ostatní (opět - tato skutečnost ale není mimo výjimečných situací důvodem k "přeléčování" ATB). Není ale v tomto směru potřeba víc, než dodržování běžných hygienických opatření (mytí rukou, omezení kontaktu v době, kdy má člověk příznaky choroby aj.). Infekce streptokokem (spálová angína, spála) není pro 1,5 roční dítě typická, objevuje se spíše až v předškolním věku a proti infekcím nebezpečnými druhy Haemophila jsou děti očkovány v rámci plošného očkování (součást "hexavakcíny") - základ tohoto očkování by měl být v 1,5 roce již hotov.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: