Haemophilus influenzae

Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Před vánocemi mi byl ze stěru z krku nalezen haemophilus influenzae a v krvi plicní chlamydie. Na měsíc jsem užívala ATB Sumamed 500. Při dalších testech mi bylo zjištěné zvýšené ASLO 522 a v krku streptokok. Neměla jsem žádné potíže, dostala jsem ATB Penicilin. Nyní jsem byla na dalších testech, v ordinaci mi bylo sděleno, že sedimentace krve je 4,7, prý bez zánětu. Ovšem o pár dnů později mi byl ze stěru z krku zjištěn opět haemophilus influenzae, bez přítomnosti streptokoka, ovšem ASLO 600. Paní doktorka to vidí na další ATB na 5 dnů. Nemám žádné problémy, kromě jednou bolesti v krku cca 2dny a kašle, nyní bez problémů. Občasné bolesti hlavy a mírnější únava, ovšem to přisuzuji každodennímu brzkému vstávání a dojíždění autem cca 80km, bez horečky. Chtěla jsem se zeptat, zda si myslíte, že je nutné užívat další ATB. Moc děkuji za odpověď Daniela

Odpověď odborníka:

Vážená paní/slečno Danielo, častá léčba antibiotiky může vést ke vzniku bakteriálních kmenů, odolných vůči účinkům většiny antibiotik. Zvýšená hodnota ASLO je považována za projev prodělané streptokokové infekce; může klesnout k normálním hodnotám až po několika měsících od poslední infekce způsobené streptokoky. Zásadní význam má sledování tohoto parametru při podezření na akutní revmatickou horečku, ale rozhodovat podle něho o léčbě antibiotiky v jiných případech se nedoporučuje. Pokud se u Vás opakuje zánětlivé onemocnění v krku, doporučuji Vám domluvit se s Vaším ORL lékařem, zda jeho příčinou je ložisko infekce v krčních mandlí, a podle výsledků zvážit jejich odstranění. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: