Haemophilus parainfluenzae

Dobry den. Pri vytere z hrdla mi vo vysledkoch vysla tato bakterie ( aj ine nepatogenne - ktore uz poznam). Avsak s touto sa stretavam prvykrat. Obvodna lekarka povedala ze je to v poriadku. Zapalove markery z krvy boli v norme. Je potrebna nejaka liecba? Na internete som nasla ze to inym liecili antibiotika. Je to nejak nebezpecne to nechat bez medikamentoznej liecby? Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Milá Veroniko, Haemophilus parainfluenzae je bakterie, která má dvojí úlohu, buď může být běžnou flórou v hrdle, aniž by působila onemocnění, anebo (méně často) doopravdy škodí. Rozliší se to podle příznaků, nálezu k krku a také podle nízkého CRP (což Vám zřejmě z krve vyšetřovali). O příznacích nic nepíšete. Pokud nemáte v krku nějaký ošklivý místní nález, povlaky na mandlích apod., pak při nízkém CRP bych antibiotika nepodávala, ničemu se tím neprospěje a jen byste riskovala nežádoucí účinky antibiotik. My všichni máme nějaké svoje bakterie a je lepší žít s nimi v míru.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Správné nošení  kompresivních punčoch není žádná věda
Amniocentéza
Články: Amniocentéza
Amniocentéza, odběr plodové...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: