Hagglundova pata

Dobrý den Ráda bych se Vás zeptala na onemocnění které se týká ostruhy na pravé patě. Lékař mi předepsal ultrazvuky, které nezabíraly a dále mě poslal na odborné vyšetření kde byla zjištěna Hagglundova pata. Jako léčba byla doporučena podpora nožní klenby, podpatek nebo klínek. Obvodní lékař stanovil možnou operaci, která byla na dnešní lékařské kontrole odvolána i když chůze v uzavřené obuvi vyvolává nesnesitelnou, vystřelující bolest do lýtka. Ráda bych se Vás tedy zeptala na další možnou a účinnou léčbu tohoto onemocnění. Děkuji Vám za odpověď. S přáním pěkného dne Gabriela

Odpověď odborníka:

Apofysitis calcanei, zánětlivé změny v oblasti apofysy patní kosti jsou bolestivé a nesnadno se léčí. Navíc se názory na opravdovou etiologii onemocnění liší. Aseprická nekrosa patní kosti je dnes problematičtější. Prokazované rtg změny patní kosti jsou i u zdravých lidí a někdy se takto projevuje i zánět Achilovy šlachy. Takže upřesnit diagnosu není snadné. Doporučuje se i krátkodobé znehybnění, antireumatika typu Ibalginu nebo Diclofenaku po dobu 2 týdnů, rtg ozáření i rázová vlna. Je třeba, aby podle nálezu na patě a nad patou, rtg snímku a některých dalších vyšetření, léčbu řídil ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: