Hak a účinek

Dobrý den, beru hormonální antikoncepci zhruba rok a půl. Od začátku mi vyhovovala, žádné problémy. Vždy jsem byla trochu citlivá na hormonální změny, obvzláště když přicházela (či odcházela) menstruace. Nyní, vždy když dělám sedmidenní pauzu v braní antikoncepce na příchod menstruace, snáším to mnohem hůře. Stále se mi chce plakat, cítím se skleslá a unavená. Už s tím asi otravuji okolí, ale přirovnávám to k jakési ztrátě sebekontroly, úzkosti a strachu. Je možné že by se takové účinky HAK objevily až teď nebo to mám spíše přisuzovat k něčemu jinému? Mám strach HAK měnit, když funguje relativně dobře. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčin může být více. Pokud jste po řadu měsíců při užívání antikoncepce tyto potíže neměla, nelze usuzovat, že jsou nyní způsobené užíváním antikoncepce. Antikoncepce navíc bývá doporučována ke zmírnění příznaků premenstruačního syndromu, kam úzkost a strach také patří. Antikoncepci můžete užívat kontinuálně, vyhnete se tak 7 denní pauze, při které Vás přepadá úzkost. Sama poznáte, jestli tak dojde k ústupu Vašich obtíží.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: