Halucinace

Dobrý den, moje babička- 91 let- má nyní měsíc náplast na bolesti Durogesic 25(hlavně bolesti nohou a lýtek,někdy jí bolíi oblast kyčle vlevo). Ještě do září byla soběstačná,ale pak jí začaly bolesti zad a kyčle. Pro špatné dýchání byla na začátku října převezena do nemocnice v Kladně. Jelikož má nález -nádor na ledvině(sice ne verifikovaný -vzhledem k věku prý nelze..), tak leží na onkologii- po týdnu ji pustili. I přes bolesti je babička schopna chodit na pár metrů s chodítkem. Nyní je 7.den babička opět v nemocnici na onkologii. Doma byl zmatená, špatně se jí dýchalo, byla tedy převezena do nemocnice. Vše se ustálilo, jen jí začaly halucinace, zmatenost, a to střídavě s normálním myšlením, např. den mluví chvílemi zmateně, další den nebo dva je na tom normálně. Lékařka říkala, že je to stářím. Můj dotaz zní, zda by se s halucinacemi nedalo něco dělat. Babička je sice stará, ale vím, že jistě existují přípravky jak zkusit ovlivnit tyto halucinace nebo zda náplast na bolest nemůže být příčinou? Smířit se s tím, že diagnosa je"stáří" není pro nás uspokojující. Ani příčina bolestí dolních končetin není známá. myslela jsem, že geriatr by nám mohl poradit jak naší milované babičce ulehčit stáří. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Kubicová. Dle Vašeho popisu trpí Vaše babička závažným celkovým onemocněním (nádor ledviny s nejasným rozsahem), které samo o době může vést různými cestami k dušnosti, bolestem i psychickému zhoršení vč. halucinací (to, co popisujete, odpovídá tzv. delirantnímu stavu), vyvolávajícím faktorem může být i změna prostředí - pobyt v nemocnici jako takový, bolesti, vliv různých léků, nedostatečný příjem tekutin aj. Ačkoliv řešení příčiny stavu nemusí být dobře možné, není správné říci, že "je to stářím" - stáří není nemoc, delirantní stav ano, a má být brán jako situace, která si žádá akutní řešení. Halucinace (a neklid, případná nespavost) se dá většinou dobře ovlivnit léky - jak ale výše uvedeno, je třeba zhodnotit příčinu stavu. Konsultace stavu s geriatrem je velmi vhodná, základní rady ohledně vhodného postupu by Vám ale (kromě ošetřujícího lékaře v nemocnici, samozřejmě) měl dát babiččin praktický lékař. Je-li tedy babička již doma z nemocnice, doporučuji obrátit se v prvé řadě na něj.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Jak vyzrát na gynekologické záněty
Články: Jak vyzrát na gynekologické záněty
Infekce a záněty ženských...
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
V Americe mají levnou a bezpečnou biologickou léčbu – pouze však „na papíře“
Na léky proti nespavosti v těhotenství raději zapomeňte
Rektoskopie
Články: Rektoskopie
Rektoskopie je endoskopická...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: