Halucinace

Maminka je onkologický pacient po chemoterapii. Dlouhodobě jí léčí sníženou funkci štítné žlázy a bere Euthyrax 3x denně, souběžně Kalormin na zvýšení hladiny draslíku a Lokren na vysoký tlak. Dále bere Kalcium jako přídavek výživy. Vše po konzultaci s lékařem. Poslední měsíc má maminka sluchové halucinace. Někdo na ní stále mluví, slyší hlasy různých lidí, někdy jí nadávají, osočují, jindy ji zpovídají a prý je v nějaké Eurosoutěži a ona jim vypráví svůj "životopis". Maminka je slyší stále i z televize, rozhlasu, když jde ven na nákup. My s bratrem nic neslyšíme. Maminka jim i odpovídá. Nevíme, co se stalo, máme o mamku strach. Chemoterapii zvládla skvěle a měla již poslední. Nyní nastal tento problém a my nevíme, z čeho to může být. Dotaz tedy zní, zda není některý z výše uvedených léků halucinogenní nebo v kombinaci s něčím, co ještě bere. Při konzultaci s onkoložkou bylo řečeno, že bere nezvykle vysokou dávku Euthyraxu 3x denně, že se běžně předepisuje 1x denně. Endokrinoložka však trvá na tom, že matka musí tento lék brát 3x denně na lačno. Mamince z tohoto léku bylo vždycky špatně, žádali jsme, aby jí změnila medikaci a to odmítla. Prosím, poraďte, co máme udělat, onko léčbu zvládla skvěle, fyzicky je na tom velmi dobře a nyní se objevil tento problém. Děkuji Vám za radu.

Odpověď odborníka:

Evo,

halucinace jakéhokoliv typu jsou projevem psychotického onemocnění - jedná se o závažný stav, který vyžaduje hospitalizaci a nasazení léčby. Důrazně doporučuji abyste maminku co nejdříve odvezli k lékaři. Co mohlo být vyvolávajícím faktorem je samozřejmě otázka, ale nejlépe vám na to odpoví odborník - psychiatr. Osobně se domnívám, že je pravděpodobné, že se jedná o reakci na chemoterapii - pro tělo je to obrovská zátěž a mozek prostě může reagovat tímto způsobem.

Nejsem si vědoma toho, že by některý z uvedených léků měl halucinogenní potenciál. Navíc maminka patrně léky bere dlouhodobě, není žádná změna, žádný nový lék. Nepíšete, jakou dávku euthyroxu bere, nicméně dávkování je vždy individuální a dávka se titruje (nastavuje) speciálně dle potřeb každého pacienta. Pokud je maminka pravidelně sledovaná endokrinologem, dávku bych nijak neupravovala.

Neotálejte a vyhledejte pomoc odborníka - psychiatra. V dnešní době se podobné stavy dají velice dobře léčit a pacient se nemusí trápit.

Hezký den.

MUDr. Petra Kánská
MUDr. Petra Kánská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: OPL, spol. s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: