Hashimotova thyreoitida - předávkování

Dobrý den paní doktorko :-) od 3 let mám sníženou funkcí štítné žlázy ( hypothyerozu ) v 10 letech stanoveno jako autoimunitní onemocnění - Hashimotova thyreoitida, nyní mám 22 roků. Léčím se ještě s juvenilní revmatoidní artritidou, osteoporózou, mám pineální cystu na mozku, alergie a docházím i na pravidelné kontroly na psychiatrii a na neurologii s latentní tetanií. Ale teď mě nejvíce trápí štítná žláza. Hodnoty TSH se mě celý život pohybují od 0,1 do 20 třeba i během měsíce, protilátky mám v neměřitelných hodnotách.Teď došlo k předávkování což zavinila nejspíše endokrinoložka, minulou kontrolu jsem měla TSH 6 a pozvala si mě za 3 měsíce což by bylo koncem září. Před týdnem mě začali bolet klouby,svaly následně křeče,bušení srdce,a nezvládání sebemenší zátěž hned je mě na omdlení a buší mě srdíčko jak o závod. Dokonce se mě udělalo špatně naštěstí na poliklinice kde ihned zakročili a píchli mě do žíly magnesium a následně mě neuroložka napsala 5 kapaček, dnes jsem byla na poslední ale bez většího účinku, vše bylo připisováno latentní tetaníí protože oba testy na EMG mám pozitivní a také před měsícem proděláné virose a momentálním horkům. Kontaktovala jsem tedy obvodní lékařku a ta provedla odběry od čeho vše pramení. A hodnota TSH je nyní 0,1 a PTH 6,5 a ft4 11 (spodní hranice ) ft3 mě neberou. Volala mě, že se jedná o předávkovkování a tak se obrátila telefonicky na mou endokrinoložku o radu - výsledek jednání ( od toho to není,vše mám v pořádku, vše je od psychiky nebo tetanie a prý byla vyloženě naštvaná, že odběry nevzala ona ale můj praktik ). Jsem už v takovém bludném kruhu a nevím jak z něho ven. Ještě něco k léčbě, brala jsem dlouhodobě Euthyrox a teď mě to před půl rokem změnila na Letrox, nyní beru 5x125 a 2x150. Na nízký parathormon vůbec nereaguje a spíš mě výsledky zatajuje. Už je to nejméně 4tý endokrinolog co si semnou neví rady. Teď mám přes známou domluvenou konzultaci ve fakultní nemocnici ale až 19.8 :-) jak to mám dále užívat co myslíte ? Abych se přiznala ted jsem to 3 dny neměla a je mě malinko lépe. Prostě se mě ze snížené činnosti předávkováním stala zvýšená. Ten stav bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli. Poraďte mi co mám dělat a setkala jste se s kombinací těchto nemocí ? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, TSH sice máte snížené, nicméně fT4 zvýšené není, tudíž se v tomto stadiu nejedná o vyslovené předávkování. Ne každý ale toleruje léčbu a výkyvy hormonů stejně. Obávám se, že nezbývá, než neustále zkoušet, jaká dávka Vám sedne, jiný postup bohužel není. To, že Vám endokrinoložka zvedla dávku Letroxu při TSH 6 jí vyčíst nelze. Letrox a Euthyrox jsou víceméně stejné léky. Co se týče latentní tetanie - vzhledem ke zvýšené hodnotě PTH přepokládám, že problém bude v nedostatku vitaminu D. Doporučila bych stanovit hodnoty vápníku, fosforu a vitaminu D a zahájit susbtituci Vigantolem+Vápníkem, event. horčíkem, pokud ho máte také málo. Držím palce a mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: