Helicobacter pylori

Dobrý den, Už od mala trpím zápachem z úst, vždycky jsem, jsi myslel, že je to zuby a poslední rok jsem byl už 2x na zubní hygieně, ale zápach zůstal, ale dřív mi páchlo s pusy po lejnu teď je to takový má to hodně lidi ráno, jezdím ráno v tramvaji a má to snad každý paty, bracha říká, že cítí, jako kdyby se nadechnul prachu. Tak jsem se odhodlal zajit s tím ke svému doktorovi. Ten mne poslal na rentgen, gastro., odběr krve a výtěr jsou v pořádku. Rentgen je v pořádku. Na gastru: mi doktor říkal, že tak dobrý žaludek už hodně dlouho neviděl, řekl jsem mu, že mě trápí zápach z úst tak mi předepsal Itoprid 3*1 a že za měsíc mam jít na ultrazvuk. Itoprid mi nepomohl. Na ultrazvuku mi nic nenašly. Říkám, co mně trápí doktorka řekla, že nic nevidí, já říkám co s tím, ona jestli nechci zkusit antibiotika já řekl, že jo předepsal mi Klacid 500 (14x) Duomox 1000(20x) po 12 hodinách obojí a až doberu antibiotika tak mam brát Ortanol 20 mg 100 tablet. A vůbec mi neřekla nic dalšího. A jak jsem jel tramvaji domu, tak jsem začal čist papíry, co mi dala a tam jsem se dočetl, že: částka žaludeční antrální sliznice s obrazem středně těžké až těžké chronické aktivní gastritidy. Průkaz Helicobacter pyroli: masivně pozitivní 3+. Takže paní doktorka kdybych se neozval ohledně toho zápachu by mi předepsala jenom Ortanol na 100 dni. Takže po dobraní antibiotik jsem už druhy den začal brát Ortanol. Zápach pořad je úplně stejný jak před antibiotiky. Takže moje dotazy jsou :1. jestli můj nalez muže způsobovat zápach z úst (trpím docela často nadýmáním) a jestli je to už závažný stav. 2.jestli Klacid 500 a Duomox 1000 za 7 dni mi to vyléčily. 3.jestli mam zajit za svým doktorem, aby mi předepsal jinou léčbu (trojkombinace ATB) 4.jestli mam počkat a brát těch 100 dni Ortanol. Děkuji za odpověď´

Odpověď odborníka:

Zápach z úst (halitóza) je velmi častý a obtěžující příznak, který je ale zároveň dost tabuizován. Příčina může být v dutině ústní (což je nejčastější - podle různých údajů okolo 90%), pak přichází ještě v úvahu celkové nemoci (ledvin, cukrovka) oblast nosu a krku a ještě zažívací trakt. Poslední dvě jmenované příčiny jsou ale poměrně málo časté. Celkové onemocnění je dobré vyloučit základními odběry krve a moči. Je určitě dobře, že se při vyšetřování zjistilo, že jste nakažen Helicobacterem pylori (HP), Jde o prokázaný kancerogen, lidé nakažení HP mají vyšší riziko onemocnění rakovinou žaludku nebo některými zhoubnými nádory mízní tkáně. HP se zápachem z úst může projevovat, a proto může být opravdu příčinou Vašich obtíží. Sám uvidíte, zda bude mít léčba Ortanolem a dvoukombinací antibiotik žádoucí efekt na zápach z úst. S tím souvisí Váš dotaz, zda tato kombinace postačuje: na vyhubení HP většinou ano. Efekt léčby by se ale měl ověřit - nemusíte již znovu na gastroskopii, ale bylo by vhodné provést tzv. rychlý ureázový test - provádí se jednoduchým vyšetřením vydechovaného vzduchu. Tento test by měl provést Váš gastroenterolog. Pokud bude pozitivní, bylo by vhodné přeléčení ještě jinou kombinací antibiotik. K užívání Ortanolu: využíváním všech 100 tobolek nic nezkazíte, jde o dobře známý a prozkoumaný lék, který Vám neuškodí. Závěr: spíše se domnívám, že ve Vašem případě nález HP je vedlejší, ale je dobře, že byl zjištěn. Doporučuji se obrátit na stomatologa (ne jen na dentální hygienistku) s žádostí o podrobné vyšetření. Protože zubní příčiny (a v dutině ústní) jsou celkově nejčastější, je pravděpodobné, že tomu bude tak i u Vás. Stomatolog není odborníkem jen přes zdraví zubů, ale i celé dutiny ústní (jazyk, dásně, slinné žlázy). Pokud nezjistí problém sám, určí pravděpodobnou příčinu. Z opatření, která můžete zkusit sám, je možné doporučit např. škrabku na jazyk (není všespásná, ale často pomůže), případně kloktání speciálními ústními vodami (účinné jsou Meridol halitosis nebo Corsodyl) nebo zředěným "kysličníkem" - peroxidem vodíku, existují i některé aromatické čaje např. s anýzem, které někomu pomáhají. Zápach z úst také často postihuje lidí, kteří konzumují hodně bílkovin, mléčných výrobků nebo ryb - je-li to Váš případ, lze zvážit změnu diety. Ev. zbývá ještě vyšetření lékařem ORL, aby vyloučil např. zánět dutin atd.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+28 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: