Helicobacter pylori

Dobrý den, předem chci poděkovat za rychlou odpověď. Dnes mi byla již podruhé nalezena bakterie pylori a dána jiná 3 kombinace Lansoprazole, klaricid a metronidazole, tak doufám, že nebude velká alergická reakce na to. Dnes jsem se dočetla, že tato bakterie i přes to, že je přeléčená, způsobí ve většině případů rakovinu žaludku. Co je na tom pravdy, jsem dost vystrašená. Mohu nějak pomoci vymýtit tuto bakterii navždy? Jím a piji správně a dodržuji striktne vše, co bylo řečeno. Ještě jeden dotaz, mohu tím nakazit svou malou dceru? Třeba že olíznu lžičku a nebo jí dám něco co ukousnu? Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, já jsem o tom, že by Helicobacter pylori běžně způsoboval rakovinu žaludku, v dostupné literatuře nenašla. Vymýtit tuto bakterii lze právě tou léčbou, kterou dostáváte. Malou dceru velmi teoreticky nakazit můžete, ale olízáním lžičky ji nakazíte spíš bakteriemi, co máte v ústní dutině, tj. spíš jí předáte bakterie podporující vznik zubního kazu než Helicobactera. Nicméně nebojte se, že byste snad dcerce nějak škodila, i děti mají imunitní systém a ten mimo jiné "počítá" s tím, že jejich opatrovníci na ně budou působit s některými svými bakteriemi. :)

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: