Helicobacter pylori

Dobrý den, u mého 12 letého syna s vrozeným hydrocefalem byl diagnostikován ze stolice helicobacter pylori. Je diagnóza ze stolice na helicobacter pylori průkazná? Bude nutné po této diagnóze ze stolice přeléčení trojkombinací léků amoxicilin, clarithromycin a omeprazol? Syn některé typy antibiotik špatně snáší, má z nich veliké průjmy. Syn je velmi hubený, váží 30 kg a meří 150 cm. Mám s této léčby strach. Děkuji za odpověď. S pozdravem Miroslav.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, citlivost metody stanovení antigenu H. pylori ze stolice je vysoká. Nicméně pokud máte pochybnosti, požádejte pediatra, zda by se vyšetření nedalo zopakovat. Pokud bude test znovu pozitivní, přeléčení je ke zvážení. Dle nejnovějších přístupů se ale přeléčují pouze paienti, kteří mají projevy z infekce a u nichž se předpokládá, že jim léčba pomůpže. Infekcí H. pylori trpí až 40% populace a u většiny z nich nemá žádfné projevy a tehdy je léčba nedoporučená. Pokud by se přistoupilo k antibiotické léčbě, jistě je na místě chlapci současně podávat i probiotika, která by měla zmírnit nežádoucí účinek antibiotik na střevní mikrofloru. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x