Heliobacter pyroli - jsou nutna antibiotika?

Dobry den pane doktore. Ziji v Nizozemsku, jiz pres rok me travi ruzne zazivaci problemy. Pred cca 2 mesici jsem mela opakovane ostre bolesti v oblasti zaludku, caste rihani, pocit knedliku v krku, silne slineni, vyjimecne i navrat obsahu zaludku do krku. Vzhledem k delsimu trvani problemu me prakticky lekar doporucil na gastro, kde doktor provedl test stolice na heliobacter pyroli a doporucil mesic uzivat omperazol 40 jednou denne. Nejsem priznivcem leku, takze jsem misto nich nasadila setrici dietu aj. doporucena opatreni, jako spanek s mirne zvysenou horni casti tela, vzprimenou polohu po jidle atd. Od poslednich vetsich bolesti uplynul zhruba mesic, stale se objevuje rihani a mirny pocit tezkosti po urcitych jidlech. U doktora jsem byla ma kontrole, kde se ani nezeptal na muj stav, oznamil nalez hel.pyroli a predepsal mi 2 antibiotika a opet omperazol. Tak jsem se po opusteni ordinace dala do cteni, a zjistuji, ze ten hel.pyroli ma asi polovina lidstva, a ze je nejcastjsi pricinou vzniku zaludecnich a dvanacternikovych vredu, a ze se prenasi z cloveka na cloveka velmi snadno. Muj dotaz tedy zni, je nutne antibiotika pri pozitivnim nalezu skutecne uzivat, i kdyz nyni bolesti jiz nemam? Nemela jsem jine vysetreni, neni tedy prokazane, ze mym problemem byl skutecne vred. Navic ziji s partnerem, ktery pravdepodobne hel.pyroli ma take, takze se obavam, ze na me bakterie zase \'preskoci\' a anibiotika budu uzivat zbytecne. Pokud jsou antibiotika nutna, mel by se pritel nevhat take otestovat a uzivat je se mnou? Omlouvam se za dlouhe psani a moc dekuji za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše závěry jsou logické. Nebudu zde rozebírat Helicobactera. Snad jenom, že s partnerem máte pravdu. Existuje daleko efektivnější a optimálnější řešení. Díky těm internetovým "znalostem" chybně uvažujete o vředu. To jste neměla zcela jistě. Celý problém je v překyselení, v překyselení organizmu a žaludku. To děla vaše potíže. Helicobacter p. je pouze důsledek. Budete-li bojovat úspěšně s překyselení, potíže vymizí a Helicobacter také, resp. půjde "spát". Podmínkou je odkyselovat. A teď pozor, odkyselíte se pouze a jenom, když se přestanete překyselovat, tedy když odstraníte potraviny, které překyselují. Hlavně překyseluje kofein a kofeinové nápoje, všechny slazené a jinak ochuzené nápoje. Pije se pouze neperlivá voda, voda s citrónem a bílé, zelené nebo bylinné čaje (ne ovocné). Překyselují sladkosti. Překyseluje ovoce, nahradí se zeleninou, která odkyseluje. Překyseluje bílá mouka rýže, nahradí se bramborem (nejlépe ve slupce na páře). Je potřeba jíst dostatek masa, vajec a ryby, lépe tmavé barvy. Omeprazol nalačno ráno bych 2-4týdny doporučoval, při stravování jak výše popsáno. Před spaním 2 tablety Vitar soda, resp. lžičku jedlé sody. Vitar soda je u nás volně v lékárně. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x