Hellp syndrom

Dobrý den, mám za sebou jedno těhotenství a prodělala jsem hellp syndrom. Porodila jsem předčasně ve 35.týdnu. Na základě toho mi poté moje gynekoložka nechala udělat genetické testy a bylo zjistěno zvýšené riziko u mutace C677T Gen MTHFR. Zvýšení 2x-3x. Moje lékařka tvrdí, že je riziko minimální a znovu otěhotnět mohu, ale já mám z dalšího těhotenství strach, že se bude hellp syndrom opakovat. Můžete mi prosím napsat co si o tom myslíte vy? Zda se mám obávat či nikoli. Dále se chci zeptat na to jestli mohu užívat antikoncepci, zda mi to nějak neškodí, beru Cerazette. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podklady pro opakování Hellp syndromu nikde zjištěny nejsou, je to na přírodě a na náhodě. Jakékoli komplikace v těhotenství včetně Hellp syndromu se nedají nikdy předvídat, pokud otěhotníte, jistě bude vaše těhotenství spíše rizikové a více hlídané, ale předpovědět, co bude, to jistě nemohu. Každé těhotenství je naprosto jiné. Měla byste být ale URČITĚ kvůli zjištěným trombofilním mutacím (uvedené testy - zvýšení 2-3x) vedena na hematologii (ambulance), dojděte si tam již před otěhotněním, je možné, že byste si měla potom v těhotenství aplikovat nízkomolekulární heparin na snížení srážlivosti krve. O antikoncepci rozhodne také lékař na hematologii, proto se objednejte již dnes! Ještě vás odkáži na podobný dotaz v archivu: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/hellp-syndrom-6540 . Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: