Hellp syndrom

Dobrý den, 11.3 2013 jsem porodila císařským řezem kvuli hellp syndromu předčasně 28+3tt syna,bohužel po 11dnech zemřel.Bylo to třetí těhotenství,velice nás to zasáhlo a uvažujeme o dalším těhotenstvím,chtěla bych se zeptat zda mám podstoupit nějáká speciální vyšetření na hematologii nebo genetice?Kdy lze po císařském řezu přijít do jiného stavu?Četla jsem že po jednom roce jinde po dvou letech a někde bylo psáno po 6.měsících .Je mi už 31let a miminko bylo plánované a moc bysme si miminko přáli,víme že je riziko opakování hellp syndromu,prosím o Váš názor na další těhotenství a co dělat pokud bychom se rozhodli mít další dítě co všechno udělat aby se snížilo riziko na minimum.Děkuji Peta

Odpověď odborníka:

Hellp syndrom není dědičný,takže vyšetření na genetice by pravděpodobně důvod neobjasnilo,Přesně se neví, čím je tento syndrom způsoben, pravděpodobně se bude jednat o kombinaci několika faktorů, které způsobí, že se na mnoha místech v těle stáhnou cévy, což vyvolá mnohočetné orgánové poškozen .Myslím,že další gravidita by byla vhodná s odkupem vice než 6 měsíců tak do jednoho roku a jediná možnost je být od začátku gravidity sledována v poradně pro rizikové těhotenství, pro jistotu by byli i vhodné zkontrolovat hematologické vyšetření. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: