Hematom a následná píštěl u konečníku

Dobrý den, pane doktore, v prosinci jsem si přivodila hematom u konečníku o velikosti 2x5cm, který mi byl v únoru naříznut cca 2cm od anu, vytekla vodová krev bez hnisu, doktor mi dal na 3 dny dren, poté byla rána ponechána k samovolnému zahojení...rána se však nezahojila a neustále sekretovala (čistý sekret) a od rány po evakuaci hematomu mám hmatné zduření zasahující až k hrázi. Doktor to řešil konzervativní léčbou - proplachy, zduření však nemizí. Nyní jsem objednána na fistulografii. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se jedná skutečně o píštěl a že vznikla v závislosti na hematomu, nebo jestli se jedná o jinou komplikaci. Děkuji

Odpověď odborníka:

Objednání na fistulografii je velmi správné. Nezmiňujete se o tom, jak k hematomu došlo, zda byl spontánní nebo vznikl úrazem. Pod déle trvajícími nehojícími se defekty v oblasti anu jsou opravdu právě píštěle. Je možné, že v oblasti anu probíhaly zánětlivé změny již dříve, zánět krypt v anu, regionální kolitis, proktitida, a ty byly hematomem aktivisovány. To by vysvětlilo prodloužený průběh hojení hematomu. V případě potvrzení píštěle je na místě operativní řešení.. Záležitost se kvůli možnosti infekce nesmí podceňovat, vyžaduje pozornou léčbu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: