Hematom v těhotenstvi

Dobrý den,je mi 31let,prvni teh., jsem cca 12tydnu tehotenstvi, lekari mi pisou v 15t,ale posledni menstruace byla posledni tyden v srpnu? Pred ctrnacti dny jsem mela najednou uplne mokre kalhotky a postel a pak jsem zacala krvacet.Na pohotovosti mi nasli hematom o velikosti 6cmx3cm,myslim,že mimo placentu pod plodem. Kdyz jsem jim tvrdila,ze mi vytekla i plodova voda cast tedy,tak mi rekli,ze to neni mozne,ze ji tam mam dostatek. Nicmene jsem dostala Ascorutin a Magnosolv.Ascorutin jsem brala 7dni.Ihned treti den po krvaceni jsem prestala i spinit. Po ctrnacti dnech jsem znova slabe zakrvacela,opet pohotovost.Plod je v poradku,roste jak ma,ale hematom se mi vubec nezmensil. Me dotazy: zda je nejaka moznost,aby se sam takto velky hematom vstrebal a za jak dlohou dobu cca je to mozne.?Proc dostavam Ascorutin,k zastave krvaceni,kdyz ma hematom vyjit a velky se pry cely nevstreba?Jak dlouho Ascorutin mam brát,kdyz uz nekrvacím? Je nějaka klinika pro riziková teh.v Plzni? Co se bude dit,kdyz hematom nezmizi a vse bude dal probihat stejne a zacne dite rust a mit pohyby? Posledni dotaz.Proc je krvaceni pro plod nebezpecne..je to mozne i z duvodu,ze dycha a pije plodovou vodu a v te je obsazena krev ci krevni srazenina? Jak dlouho dite pije a dycha plodovou vodu?Děkuji za Vase odpovedi S pozdravem Barbora

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hematom se teoreticky ještě může vstřebat, trvalo by to řádově týdny. Ascorutin se užívá nikoli kvůli zástavě krvácení, ale kvůli zpevnění cévní stěny, aby se zmírnilo riziko vzniku prasklin v cévních stěnách (kterými pak uniká krev, která pak tvoří hematom). Užívat se může dlouhodobě i po skončení krvácení. V Plzni se jistě zabývají rizikovým těhotenstvím v rámci gynekologicko-porodnické kliniky při lékařské fakultě, jinak Vás v případě potřeby na takové oddělení odešle Váš gynekolog nebo lékař na pohotovosti. Pokud hematom nezmizí a i když zmiizí, bude těhotenství (stav dítěte a Váš stav) dále pečlivě sledováno a prováděna opatření podle aktuální potřeby. Samozřejmě pokud byste měla jakékoli obavy nebo pochybnosti, neváhejte znovu navštívit lékaře i mimo objednaný termín, případně znovu navštívit pohotovost, případně rovnou gynekologické oddělení v nemocnici. Krvácení je nebezpečné proto, že by mohlo dojít jak k poruše až přerušení výživy plodu (krvácí zpravidla placenta, která představuje zdroj výživných látek i kyslíku pro plod, krvácení obvykle znamená krvácení z placenty, tj. její poškození, odlupování..poškození menšího rozsahu plod nemusí ohrozit a zpravidla také neohrozí), tak k ohrožení matky (a tím nepřímo života plodu) silným krvácením až vykrvácením (v nejhorším případě, uvádím to zde jen pro úplnost). Dítě pije plodovou vodu a "dýchá" s pomocí placenty až do té doby, než se porodí.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Sestavte si správný jídelníček – napoví vám potravinová pyramida
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
Články: Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
V dnešní době je zhruba 20...
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: