Hematom v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 15. týdnu těhotenství a v sobotu jsem malinko zašpinila, jakoby pár krvavých nitek, ale jen jednorázově. Raději jsem jela do nemocnice na ultrazvuk, kde mi byla zjištěna nízko položená placenta na přední stěně a pod ní hematom. Přesněji: Zevní rodidla bpn, pochva s nahnědlým fluorem, čípek cyls E, hrdlo uzavřeno, děloha v AVF1, měkká, okolí volné. UZV: vaginální, 1 plod ASP+, PV přim., placenta na přední stěně zasahuje přes vnitřní branku nad kterou susp hematom 17x2,8mm, okolí bez resi detekovatelné UZv, Douglas bez tekutiny. Chtěli mě hospitalizovat, ale jelikož partner není doma a mám 3-letého syna, jela jsem domů. Nyní užívám 3x 1tabeletu magnesii lactici a 3x2 tablety ascorutinu denně. Měla bych prý jen ležet, což s tak malým dítětem není tak úplně možné. Dělám všechny běžné činnosti, jen nezvedám nic těžkého a nechodím dlouhé procházky. Cítím se dobře, špinění už se od soboty neobjevilo. Kontrola u mé lékařky měla být v pondělí, bohužel jsem zjistila, že má momentálně dovolenou. Chci se zeptat, zda mohu brát ascorutin v dávce 3x2 až do doby, než se moje doktorka vrátí, tedy brala bych ho cca 14 dní v kuse, nebo už raději vysadit? A myslíte si, že s mojí diagnozóu je nutný režim jen postel nebo můžu dělat vše jako obvykle? Ležela jsem téměř celý víkend a cítila jsme se mnohem hůře, než když jsem v pohybu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Vando, pokud už nešpiníte alespoň 2 (lépe 4 dny), tak tablety Ascorutin můžete vysadit. Nadále užívejte magnesium a můžete k tomu přidat i kyselinu listovou (volně dostupná v lékárně). Vzhledem k tomu, že máte placentu momentálně hodně nízko a pravděpodobně z toho jste špinila, tak je vhodné se šětřit. Nemusíte celé dny ležet, ale snažte se nenosit těžká břemena a nechodit na dlouhé procházky a nestát celý den na nohou. Pokud můžete zajít někam na hřiště a nechat si kluka hrát, zatím, co si sednete na lavičku, či do trávy, tak je to ideální. Placenta se určitě postupně (pár týdnů) jak poroste děloha vytáhne a pak už nebude nutno žádného specielního režimu. Do té doby bych vám nedoporučovala pohlavní styk a i gynekolog by vám před vaginálním vyšetřením měl udělat ultrazvuk na posouzení polohy placenty. Pokud by se znovu objevilo špinění, či krvácení, tak neprodleně vyhledejte gynekologa. Přeji vám už ničím nerušený zbytek těhotenství. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: