Hematurie, vysoký tlak

Dobrý den pane doktore. Je mi čertsvých 37 let, vždy jsem byla zdravá bez operací a hospitalizací. Moje maminka zemřela ve věku 53 let na karcinom děložního čípku (zanedbaný, musela chodit na dialýzu a poté dostala nefrostomie). Můj problém zní: V sprnu jsem dostala zánět močových cest, přeléčený Nolicin a Amoxiclav, bohužel se mi problémy po 3 týdnech vrátily a trvaly donedávna. Na urologii mi udělaly všechny testy, zde zasílám poslední výsledky z konce října: pH 5.0 | |*| | 4.5-5.5 - Specifická hmotnost 1008 | |*| | 1000-1040 kg/m^3 U Bílkovina negativ. U Glukosa negativ. Urobilinogen negativ. Ketolátky negativ. U Bilirubin negativ. U Hemoglobin 1 | | | | arb.j. Nitrity negativ. U Erytrocyty 12 | | |+ | 0-10 počet/µl U Leukocyty 1 | |*| | 0-20 počet/µl Epit.dlaždicovité 6 | |*| | 0-10 počet/µl U Hlen četný Jinak urea i chlamydie negativní, kultivace negativní. Občas jsem měla problém se svěděním moč. trubice, pochvy i konečníku, ale kvasinky nepotvrzeny. Musela jsem tedy v prosinci na cystoskopii, která potvrdila jen pozánětlivé podráždění, na jednom místě sliznice ještě byla citlivá. Mírné zúžení moč.trubice, které není třeba řešit zatím. Na urologii mám jít v březnu, pokud by přetrvávaly erytrocyty, měla bych jít na nefrologii. Dnes jsem byla na pravidelné prohlídce u gynekologa a dle papírkového testu mám v moči krev, jinak ostatní v pořádku. Krevní tlak mi naměřila sestra 140/80, já vždy mívala spíš nižší až do 120/80. Ona mi však řekla, že tenhle tlak je ok, že to je nejspíš z nervozity, protože jsem měla i zvýšený puls. Je fakt, že od rána jsem byla nervní z toho, že bych mohla mít špatný tlak či krevní testy (brala mi KO a jaterní testy).Tlak jsem si nechala za hodinu přeměřit v lékárně a vyšel též 140/80 a zvýšený tep. Tam mi řekli, že mám vysoký tlak. Mám hrozný strach z onemocnění ledvin. Doma jsem se zhroutila. Nechci nic zanedbat jako maminka, nechci být ale ani za hypochondra. Zhroutily se mi všechny plány, plánujeme druhé miminko, manžel už se mnou přestává mít trpělivost a doktoři na mne koukají jako na hypochondra. Prý jsem mladá a hezká a mám si užívat život. Vím, že hematurie a zvýšený tlak může ukazovat na postižení ledvin. Bojím se, nyní nevím zda se dál snažit o miminko či se nechat vyšetřit....jinak utz ledvin mi dělali v srpnu, září a říjnu...pokaždé v pořádku. Vzhledem k věku nemůžu dlouho s miminkem otálet, jak mi nastínil gynekolog. Bojím se otěhotnět, když nejsem v pořádku. A tak se ptám...můžu mít např. glomulonefritidu či můžou mé problémy ukazovat na postižení ledvin? Co mám dělat? Nyní tu sedím, pláču a nezbývá mi než si dát tabletu lexaurinu. Ten jsem dostala od mé psychoterapeutky, bez které bych to vše nezvládla. Vím, že psychika může mít velký vliv, ale nemohu na ni vše svádět. Prosím, poraďte mi kudykam....Děkuji moc, Petra

Odpověď odborníka:

Vážená paní Petro, včasné rozpoznání počátečního stádia chronického onemocnění ledvin může být obtížné. Doporučuji Vám nečekat na výsledek urologického vyšetření a domluvit se na včasném komplexním vyšetření nefrologem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x