Hemispasmus facilis

Dobrý den, prosím o radu a Vaše zkušenosti, prodělala jsem hemispasmus facieli, dostala jsem na bolesti Tegratol, který už mám v maximálním množství, přesto mi přijde, že přestává účinkovat a nerv mě začíná bolet, projevuje se to tupou bolestí v oblasti ucha a spodní čelisti a krku, je možné, že tento lék po nějaké době přestává účinkovat? a jaké léky by se mohly na tuto bolest předepsat, mám strach s neurontinu, měla jsem ho již na pásový opar, byla jsem po něm taková otupělá. A potom jsem se chtěla zeptat, jaké jsou zkušenosti, jak dlouho můžou trvat tyto bolesti, jsem zhruba 2 měsíce po hemispasmu. Moc děkuji za odpověď. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lenko. Předpokládám že máte potíže s obličejovou bolest, u které neuvažuje že může být z neuralgie trojklanného nervu. Užití léků na tzv neuropatickou bolest je hlavním opatřením. Tegretol je starší lék, dosti účinný, může dělat zpočátku závratě a utlumení. Neurontin je mnohem modernější lék a co se týče nežádoucích účinků pokládám za bezpečnější. Tyto léky je potřeba na začátku léčby tzv titrovat - začínat od nižších dávek a během pár dní je teprve postupně zvyšovat. Léky leze i mezi sebou kombinovat. Existuje i pregabalin- o něco novější varianta k neuroněnu- Lyrica a další léky. Je ale potřeba i stav dovyšetřit zda zdrojem bolestí není zánět podobně v oblasti čelisti, dutin apod. Zmíněný hemispasmus faciei je ale jiný zdravotní problém. Zde není v popředí neuropatická bolest ale nechtěné stahy v oblasti obličeje. Zde se používají jiné postupy , i když Tegretol / karbamazepin/ se i zde používá. Pokud se stahy nelepší / a zde není problém přímo na trojklanném nervu, ale spíše na tzv lícním nervu/ tak používáme ošetření svalů injekcemi botulotoxinem . Není mi tedy jasné zda nedošlo ve Vaší zdravotní dokumentaci / z které asi vycházíte z ambulantních zápisů Vašeho lékaře/ k smísení pojmů, nebo se opravdu domnívá že jde o dva problémy. Zdravím dr. šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: